Vitalni nacionalni interes zbog međunarodne monitoring grupe za srednje obrazovanje

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će u Narodnoj skupštini Republike Srpske pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa jer su na današnjoj sjednici druga dva člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić glasali za, a on protiv prihvatanja formiranja međunarodne monitoring grupe koja bi se bavila kvalitetom srednjeg obrazovanja u BiH.

“Nedovoljno se u skladu sa Ustavom vidi Republika Srpska kao jedinica koja treba da bude vidljiva”, rekao je Dodik i dodao da će Narodna skupština Republike Srpske u skladu sa ustavnim ovlaštenjima razmatrati to pitanje .

Dodik je rekao novinarima da je na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH razgovarano i o pitanju ilegalnih migranata u BiH i konstatovao da ne postoji volja da se to pitanje riješi.

“Postoje dva rješenja. Ili da se otvore granice EU i da svi oni koji su planirali da tamo idu slobodno prođu, ili da se vrate u zemlje iz kojih su došli”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da je Predsjedništvo BiH odavno tražilo cjelovit program rješavanja pitanja ilegalnih migranata, ali da ga još uvijek nije dobilo.

Dodik je naglasio i da nisu prihvaćeni ni materijali Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara.

“Neko u Ministarstvu inostranih poslova ne šalje poštu ni meni kao članu Predsjedništva niti predsjedavajućem Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji. Te stvari se moraju razjasniti”, poručio je Dodik.

Dodik je istakao da Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara ne obavlja svoju ustavnu dužnost.

“MIP vrši kriminal, konfiskuje pošte, ne dostavlja u skladu sa propisima poštu kako to čine srpski predstavnici. Još vjerujem da to nije ministarka. To je neprihvatljivo”, konstatovao je Dodik i istakao da traže informaciju o tome, te da će tražiti odgovornost onih koji to čine.

Srpski član Predsjedništva BiH kaže da vjerovatno sve aktivnosti MIP-a neće moći da dobiju njegovu podršku.

Dodik je rekao da je sa dnevnog reda današnje sjednice skinut zahtjev da se vojnim predstavnicima produže mandati u diplomatskim predstavništvima, navodeći da to ne treba da se radi.

“Tražimo da se napravi novi sporazum u raspodjeli”, rekao je Dodik.

On kaže da je dogovoreno da Predsjedništvo BiH izda izjavu u vezi sa pandemijom, odnosno epidemijom virusa korona, ističući da je očigledno da ima mnogo problema.

“Ranije smo imali usaglašene stavove o tome. Nije to funkcionisalo jer nisu svi jednako poštovali odluku o karantinu, nisu jednako poštovane odluke na nivou konsultacija i ne vidim da ima razloga da ponovo potežemo priču o karantinima. Uglavnom, pratićemo ono što predloži struka”, rekao je Dodik.

On je ocijenio da je epidemiološka situacija zabrinjavajuća, te da je neophodno da se još jednom pozovu i stručnjaci i obični ljudi na dodatni oprez.

“Očigledno da je epidemija u ekspanziji i ogromna šteta je i u BiH i u entitetima”, rekao je Dodik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *