Devetoro novozaraženih, tri pacijenta u teškom stanju /VIDEO/

Na osnovu današnjeg izvještaja Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u Bijeljini je na virus korona pozitivno još devet osoba, a u kovid bolnici smješteno je ukupno 35 pacijenata, saopšteno je na današnjem sastanku Gradskog štaba za vanredne situacije.

– Ukupno je u Bijeljini 192 zaraženih, tri pacijenta u kovid bolnici su u teškom stanju, a riječ je o starijim licima koja imaju više udruženih oboljenja – istakao je direktor Doma zdravlja Bijeljina Duško Milovanović.

On je dodao da su klasteri koji su nastali među zaposlenima u Bolnici i Domu zdravlja gotovo ugašeni i da se prati samo još nekoliko kontakata zaraženih.

Pomoćnik direktora bijeljinske Bolnice Mikajlo Lazić istakao je da su ljekari u kovid bolnici pod velikim pritiskom, ali da daju sve od sebe u borbi protiv virusa.

– Potrošnja kiseonika je ogromna. Svakodnevno nam stiže kamion kiseonika, a izračunali smo da se za jedan dan iskoristi onoliko koliko Bolnica u normalnim uslovima potroši za mjesec dana – upozorio je Lazić.

Komandant Štaba Mićo Mićić naveo je da će narednih dana biti izvršena ponovna dezinfekcija stambenih zgrada i svih domova za smještaj starih lica na području Grada, za šta će biti zadužena preduzeća „Vodovod i kanalizacija” i „Eko-zaštita”.

Iz Štaba su apelovali da građani ozbiljno shvate trenutnu tešku epidemiološku situaciju, te da pojačaju mjere lične zaštite – više puta tokom dana peru ruke, drže fizičko rastojanje i koriste zaštitne maske onda kada nije moguće poštovati propisanu distancu.

Iz bolnice Sveti Vračevi  već danima upozoravaju da je stanje u kovid bolnici na korak od dramatičnog te da su na granici iscrpljenosti kapaciteta. Stanje pacijenata je i dalje je teško, kao i prethodnih dana – na kiseoničkoj terapiji trenutno ih je 26.

Podsjećamo da je na snazi obavezno nošenje maske na otvorenom za sva lica koja su na distanci manjoj od dva metra.  Pored ove mjere lične zaštite,iz bijeljisnke bolnice apeluju na često pranje i dezinfekciju ruku, te izbjegavanje većih okupljanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *