Višković: Rasteretićemo privredu i povećati plate

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je u vezi sa narednim budžetom planirano rasterećenje privrede na način da se oslobodi novac za povećanje plata svih zaposlenih u Srpskoj.

Višković je rekao da je plan smanjenje zbirne stope poreza i doprinosa sa sadašnjih 32,8 odsto na 31 odsto.

“Takođe, preći ćemo na neki novi model obračuna ličnih primanja sa neto na bruto. Ostaće neoporezivi dio u tom smislu od 700 KM i sada pravimo analize. Kako god, uvijek ćemo donositi mjere koje su provodive”, rekao je Višković sinoć za ATV.

On je naveo da je sada pokrivenost uvoza izvozom 80 odsto, dok je bila nešto više od 30 odsto u vrijeme dok su na vlasti bile stranke koje su sada u opoziciji u Srpskoj.

“S druge strane, prosječna plata je sada prešla 1.000 KM, a da nije bilo pandemije virusa korona, mi bismo to ostvarili još lani”, rekao je Višković.

On kaže da je došlo do određenih poskupljenja i da je u septembru zavladala inflacija od 2,6 odsto, ali da Vlada Srpske mjerama, poput ograničenja marži, utiče da inflacija ne bude veća.

“Uticali smo i time što smo u dogovoru sa ruskim partnerima održali stare cijene energenata, poput gasa, koje inače divljaju na svjetskim berzama. Uticali smo i kontrolom cijena električne energije koja je manja i za fizička lica i za privrednike u odnosu na Federaciju BiH”, rekao je Višković.

On je naveo da će biti upućena pomoć za sanaciju štete koju su pričinile poplavame u Sarajevsko-romanijskoj regiji, ističući da građani uvijek mogu da računaju na institucije kada je riječ o elementarnim nepogodama.

Podsjetivši da su najveću štetu pretrpjeli Trnovo, Istočna Ilidža i Pale, Višković je ponovio da će, između ostalog, biti obezbijeđeno oko milion KM za interventno uređenje i saniranje korita rijeke Željeznice.

On je rekao da su u lokalnim zajednicama osnovane komisije koje će posjetiti svako domaćinstvo i popisati štetu da bi se pružila pomoć.

Višković je dodao da šteta, nažalost, ne može biti nadoknađena u stoodstotnom obliku, ali je obećao da će svima biti pružena pomoć da prebrode tešku situaciju.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *