Nova fiskalizacija u Srpskoj: Bez „lova u mutnom“, na računu ubuduće svi detalji

Kupili ste proizvode „na akciji“, odnosno platili cijenu sa popustom, ali na vašem fiskalnom računu to se neće vidjeti. Kad taj račun stigne u Poresku upravu, na njemu nisu vidljivi ni artikli koje ste kupili. I to je samo jedan od mnogobrojnih problema uočenih u postojećem i već zastarjelom modelu fiskalizacije u Republici Srpskoj.

U trenutku kad je uspostavljena, fiskalizacija je bila prilično napredan sistem koji je dao dobre rezultate, ali od tada je, napominju u Ministarstvu finansija Srpske, prošlo 14 godina tokom kojih je tehnologija nezaustavljivo napredovala. Upravo zbog toga se i krenulo sa uvođenjem novog sistema, jer se u ovom starom postojeće „rupe“ više ne mogu zakrpiti.

– Brojne su zloupotrebe postojećeg sistema. U kontrolama nailazimo na duple softvere u kasama, pa dobijete fiskalni račun koji izgleda kao legalan, ali on nije evidentiran u Poreskoj upravi i uopšte ne uđe u dnevni izvještaj koji se upravi šalje. Taj sistem je baziran na GPS-u, odnosno komunikaciji između Poreske uprave i obveznika i više se ne može nadograditi. Tako, na kraju dana, sve zavisi od samog obveznika i toga kakav će izvještaj o ukupnom prometu poslati poreznicima – objasnila je nedavno Slobodanka Popović, pomoćnik ministra finansija. 

Imajući u vidu da je to „hvatanje krivina“ uzelo maha, jasno je, kažu u resoru finansija, da nam je novi sistem neophodan, jer je suština fiskalizacije upravo kontrola prometa, a samim tim i kontrola sive zone.

Izbjegavanje sive zone i suzbijanje nelojalne konkurencije najvažniji su zadaci novog sistema, smatra Milenko Krajišnik, predsjednik Fiskalnog savjeta RS. Ako neko propada na tržištu jer uredno plaća svoje obaveze, onda je to negativna spirala ekonomske trke, napominje on.

– Postojeći sistem pratio sam od početka i on jeste dao efekte i svakako nije bio propast. Ipak, ako je on sada zastario i ako je do te mjere deformisan da ne može obezbijediti pouzdane informacije, a istovremeno omogućava poresku evaziju, onda ga treba mijenjati. Uostalom, rade to i druge zemlje, a neke su to uradile mnogo prije nas – kaže Krajišnik. 

Napominje da je u novom sistemu najvažnije dobro izvagati sve procedure, kako on ne bi ostavio ni najmanju mogućnost za izbjegavanje plaćanja poreza, kao i da će nam iskustva Hrvatske i Srbije, koje su uvele sličan model fiskalizacije, sigurno biti od pomoći.

– Ono što je vrlo važno je da je država preuzela na sebe da snosi troškove nove fiskalizacije. Kada je postojeći sistem uspostavljen, imali ste zakonsku obavezu da nabavite kasu i morali ste je kupiti, niko vas nije pitao kako. Ovo je mnogo korektniji način, jer država nalaže da se nešto mora, a onda preuzima troškove. U novom modelu, fokus je na softverskom, a ne na hardverskom elementu. Dakle, ne morate imati posebnu kasu, specijalni štampač i slično – objašnjava Krajišnik. 

Pomoću modela koji će omogućiti da fiskalni računi sa QR kodom u realnom vremenu stignu do Poreske uprave, svakako ćemo imati veće prihode, ali je i tu bitna percepcija, odnosno kako ćemo uplanirati troškove, napominje Krajišnik. 

U svakom slučaju, model koji će biti koordinisan iz jednog centra i koji će država urediti ovako kako je naumila, znači mnogo bolju kontrolu i efikasnost, smatra predsjednik Fiskalnog savjeta Srpske.

(SrpskaInfo)

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *