“Velika moć širenja delta soja, pridržavanje mjera neophodno” /VIDEO/

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković izjavio je danas da je sa pojavom delta soja u Srpskoj potrebno razmišljati o eventualnoj modifikaciji određenih epidemioloških mjera.

Zeljković je, na konferenciji za novinare povodom detektovanja delta soja virusa korona u Srpskoj, istakao da nošenje zaštitnih maski predstavlja jako bitnu kariku u zaštiti zdravlja svakog pojedinca.

“Maske i fizička distance onemoguavaju virus do dođe do nas. Delta soj ima veliku moć širenja. Divlji soj virusa korona se širio na način da je jedna osoba mogla da zarazi dvije do tri osobe, dok osoba zaražena delta sojem može da zarazi od 20 do 30 osoba u jednom kontaktu”, pojasnio je Zeljković.

On je pozvao sve u Republici Srpskoj da poštuju mjere i pristupe procesu vakcinacije.

Kad je riječ o simptomima zaraženih delta sojem, Zeljković je naveo da su novi simpomi stomačne tegobe, mučnina i dijareja, te kao i kod prethodnih sojeva gubitak čula okusa i mirisa, grlobolja, glavobolja, temperatura, bolovi u kostima, opšta malaksalost…

Zeljković je naveo da je Služba za mikrobiologiju Instituta, uz ogromne napore, utvrdila prisustvo delta soja virusa korona u Republici Srpskoj, čime su potvrđene sumnje da je jedan od razloga naglog povećanja broja oboljelih i sam delta soj koji ima izuzetno brzu moć širenja među populacijom, naročito mlađom.

Načelnik Službe za mikrobiologiju Instituta Pava Dimitrijević rekla je da je od 20. do 27. avgusta testirano 25 uzoraka, od čega su 24 bila reprezentativna.

“Kod svih uzoraka je potvrđen delta soj. Uzorci su bili iz regiona Banjaluke, ali možemo očekivati da je on prisutan u mnogim uzorcima koji nisu ispitivani, posebno kod pacijenata koji leže u bolnici”, navela je Dimitrijevićeva.

Ona je podsjetila da su Svjetska zdravstvena organizacija i Evropski centar za prevenciju bolesti predvidjeli da je do kraja avgusta delta soj dominantan u većini zemalja.

Načelnik Službe za epidemiologiju Nina Rodić-Vukmir ponovila je da je delta soj mnogo zarazniji od prethodnih sojeva koji su cirkulisali, te da je evidentno da se mutacije dešavaju u zemljama sa najnižom stopom vakcinisanih.

“To potvrđuju i muticaije iz Južne Amerike i Južne Afrike, a sada se najavljuje soj iz Kolumbije. Tamo gdje je najviše nevakcinisanih osoba, virus se lakše prilagođava, kod oboljelog organizma lako mutira i na taj način se razvijaju sojevi koji su otporniji”, naglasila je ona.

Vukmirova je navela da su vakcinisane osobe u velikoj mjeri zaštićene od svih sojeva koji za sada postoje.

“Zato pozivamo građane da se vakcinišu i iskoriste možda posljednju priliku da zaustavimo ovu situaciju i okrenemo je u drugom smjeru. O značaju vakcinacije govori podatak da su 98 odsto novooboljelih nevakcinisane osobe”, dodala je Vukmirova.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *