Utvrđen Prijedlog zakona o zaštiti ćirilice

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas u Banjaluci po hitnom postupku Prijedlog zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma kojim se uređuju sistem zaštite, očuvanja i način korišćenja jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma u Republici Srpskoj kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa, odnosno kulturnog dobra od izuzetnog značaja.

Zakonskim odredbama uređen je sistem zaštite i očuvanja jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, kao i obaveza da se prilikom korišćenja u pravnom prometu koristi standardizovan oblik jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Republike Srpske.

Definisan je način društvene brige o zaštiti i očuvanju jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, te utvrđen Savjet za standardizaciju jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, kao i upravni i inspekcijski nadzor.

Donošenje ovog zakona osigurava zaštitu i očuvanje jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa i osigurava prenošenje budućim generacijama u izvornom obliku, a takođe osigurava širenje saznanja o vrijednostima i značaju jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma.

Takođe podstiče se pravilno izražavanje, poznavanje i pravilna upotreba jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o muzejskoj djelatnosti, s ciljem poboljšanja i unapređivanja postojećeg normativnog okvira muzejske djelatnosti.

Povod za donošenje Zakona jeste težnja da se postojeća normativna rješenja u oblasti muzejske djelatnosti usaglase sa međunarodnim i evropskim standardima u ovoj oblasti, posebno sa novim informacionim okruženjem koje je znatno izmijenjeno u odnosu na period kada je donesen prethodni zakon.

Takođe, jedan od veoma važnih razloga za donošenje Zakona jeste i potreba da jasnije definiše postupak utvrđivanja mjera zaštite i čuvanja muzejske građe, kao i postupak sprovođenja digitalizacije muzejske građe, muzejske dokumentacije i registrovanih elemenata nematerijalnog kulturnog nasljeđa.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o obrazovanju odraslih kojim se uređuje organizacija i struktura obrazovanja odraslih, kao i druga pitanja od značaja za obrazovanje odraslih, kao dio jedinstvenog obrazovnog sistema Srpske kojim se obezbjeđuju obrazovanje, usavršavanje i osposobljavanje odraslih lica.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *