Smjena Dodika dovela bi do destabilizacije BiH? /VIDEO/

Ni danas ni prestaju da pristižu reakcije nakon poziva bošnjačkog člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića Kristijanu Šmitu da smijeni srpskog člana Milorada Dodika. Džaferovićev prijedlog je gaženje međunarodnog prava – rekla je nekadašnja predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić. To bi dovelo do destabilizacije Bosne i Hercegovine,haosa i građanskog rata- saglasni su analitičari koji Dodikovu smjenu ocjenjuju kao nemoguću.

Prijedlog Šefika Džaferovića upućen Kristijanu Šmitu da smijeni srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika je gaženje međunarodnog prava – rekla je za medije u Srbiji nekadašnja predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić. Ona smatra da bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović ne bi mogao da iznese pomenuti zahtjev da nema podršku dijela Zapada.

” Kad bi tako bilo u drugim zemljama, ovako kao što je kod nas, mislim da bi onda u nastavni program pravnog fakulteta umjesto međunarodnog prava trebalo uvesti predmet međunarodna sila. To je samo manifestacija međunarodne sile”- navodi Plavšićeva.

O smjeni Dodika govore nesposobni političari malog kalibra, izjavio je politički analitičar Enver Kazaz. U izjavi za Dnevni avaz on je ocijenio da se međunarodna zajednice ne bi usudila ići u Dodiku smjenu, jer bi se suočila sa institucijama Republike Srpske.

“Pozivi bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića za smjenu srpskog člana Milorada Dodika su nerealni, a o njegovoj smjeni govore oni koji su nesposobni da artikulišu novu politiku u BiH i da stvore novu viziju dejtonske BiH” – rekao je Kazaz.

Da bi takav potez doveo do destabilizacije Bosne i Hercegovine, saglasni su analitičari, ali ocjenjuju da je smjena Dodika, kako navode, nemoguća misija.

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da su jasne crvene linije ispod kojih Srbija neće ići kada je riječ o eventualnoj smjeni srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i da bi njegova smjena bio veliki udar na BiH.Ono što je Džaferović tražio je startni pištolj za destabilizaciju Bosne, rekao je Dačić i izrazio uverenje da Šmit to neće dozvoliti.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *