Važan nastavak dijaloga predstavnika sva tri konstitutivna naroda

Za ostvarenje stabilne i funkcionalne BiH važan je nastavak dijaloga predstavnika sva tri naroda u BiH, čemu je Hrvatska, kao prijateljska i susjedna zemlja, spremna da doprinese, saopšteno je iz kabineta predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića nakon njegovog današnjeg sastanka sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

“Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović sastao se danas s Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH iz Republike Srpske koji je u Zagreb došao na poziv predsjednika Milanovića”, navodi se u saopštenju.

Iz kabineta predsjednika Hrvatske dodaju da je na sastanku razgovarano o situaciji u BiH i “njenim evro-atlantskim perspektivama, zatim o problemima u sprovođenju Dejtonskog sporazuma, te o položaju i pravima sva tri konstitutivna naroda – Hrvata, Srba i Bošnjaka”.

U saopštenju se ističe da je interes Hrvatske stabilna i funkcionalna BiH, kao i “osiguranje jednakih prava Hrvata u BiH, kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda”.

“Zbog toga Hrvatska ne može ostati pasivna i neće podržati inicijative u smjeru jednostrane revizije Dejtonskog sporazuma koje bi ugrozile mir i stabilnost u BiH i jugoistočnoj Evropi”, navodi se u saopštenju.

Dodik se danas u Zagrebu sastao sa Milanovićem, predsjednikom Vlade Hrvatske Andrejem Plenkovićem, a posjetio je i Sabornu crkvu i razgovarao sa Njegovim visokopreosveštenstvom mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem.

DODIK: ZA VEĆU EKONOMSKU SARADNjU U REGIONU

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da su teme današnjih sastanaka sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem bile međusobna privredna saradnja i zajednički projekti.

“Potrebna je veća ekonomska saradnja”, izjavio je Dodik za RTL nakon sastanaka u Zagrebu.

Dodik je rekao da niko nema namjeru ništa da ruši.

“Kada gradite auto-put, neki od objekata se vjerovatno moraju skloniti. Jedna od tema bila je izgradnja mosta u Gradišci. Niko nema namjeru ništa da ruši. Ta je priča završena prije 25 godina. Intervencijom hrvatske zajednice u Modriči smo promijenili trasu, tako će biti i u okolini Potkozarja”, istakao je Dodik.

On je naveo da su mnoge stvari koje se tiču Dejtona promijenjene, prije svega Hrvata, a onda i Srba.

“Predsjednik Milanović je htio da se upozna o viđenjima. Ja sam primarno za mir i stabilnost. Nas političko Sarajevo tretira kao agresore. Kako ja koji sam rođen u Banjaluci mogu biti agresor? Moja politika nije secesija”, naveo je Dodik.

On je rekao da se u BiH 25 godina pravi jedan neuspješan hibrid.

“Gradi ga međunarodni faktor koji je upravljao BiH, donosio zakone, mijenjao ustave”, naveo je Dodik, prenio je RTRS.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *