Uskoro podnosi izvještaj UN-u: Šmit poziva na dijalog u BiH /VIDEO/

Kristijan Šmit danas je u obraćanju u Predstavničkom domu pozvao na dijalog i najavio da će uskoro ići u UN da podnese prvi izvještaj o njegovom viđenju situacije u BiH.

Šmit je mišljenja da u parlamentu treba razgovarati i dijeliti dobra iskustva demokratije, ali da žali što na današnjoj sjednici nisu pristutni svi politički predstavnici iz cijele BiH, budući da joj ne prisustvuju i poslanici iz Republike Srpske.

Nije propustio priliku da podrži sporni “Inckov zakon” o kažnjavanju negiranja genocida već je rekao kako “namjerava da inicira da se taj zakon vrati i razmatra na parlamentu”.

On je naveo da to treba da se odnosi i na zakon o državnoj svojini, presudama Ustavnog suda BiH i drugim spornim pitanjim, ali da za sve treba i razgovor sa srpskom stranom, koju je pozvao da se vrati u dijalog na nivou BiH.

Šmit je dodao da međunarodna zajednica razmatra sve moguće opcije za rješenje krize u BiH, a da on, iako ima bonska ovlašćenja, još ne razmišlja o tome.

Kristijan Šmit danas je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH rekao da nije nekadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun i da BiH ne treba vraćati u to vrijeme jer je “došlo do predaje odgovornosti u ruke domaće vlasti”.

Odgovarajući na pitanja šefova poslaničkih klubova stranaka koje su prisustvovale njegovom obraćanju, od kojih se najviše odnosilo na to kada će početi da koristi bonska ovlaštenja, Šmit je rekao da bonska ovlaštenja nisu ukinuta, ali da on nije Ešdaun.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.