Čović: Vrlo malo vremena nam je ostalo, daleko smo od dogovora iz Mostara /VIDEO/

Posebni američki izaslanik Metju Palmer i diplomata  EU Angelina Ajnhorst počeli su  danas u Sarajevu razgovore sa  BH političarima o reformi izbornog zakona. Međutim, ključni  akteri već su potvrdili da ne odustaju od svojih zahtjeva koji su i doveli do blokade ovog procesa. Hrvati u BiH izlaz vide u dva rješenja, dok iz SDA poručuju da probosanska strana neće biti linija manjeg otpora.

Za prevazilaženje krize u BiH postoje dva moguća rješenja. Jedno je indirektan izbor članova Predsjedništva BiH  a drugo dvije izborne jedinice u Federaciji Bosne i Hercegovine isključivo na dan izbora, izjavio je Dragan Čović lider HDZ-a BiH. Vjeruje da će, uprkos  postojećim razlikama, dogovor o reformi izbornog zakona  biti postignut do kraja ove godine,ali je ponovio da će njegova stranka insistirati na rješenjima koja će osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u  organima vlasti. Odbacio je optužbe da HDZ zahtjevom za uspostavljanjem  dvije izborne jedinice unutar Federacije BiH pokušava uspostaviti “treći entitet” u državi.

S druge strane predsjednik SDA Bakir Izetbegović i dalje predlaže da se članovi Predsjedništva BiH biraju posredno u parlamentu indirektnim  izborom ,  na način kako je zagovarao aprilski paket , a da dio dogovora bude redukovanje  uloge domova naroda, posebno  u Federaciji BiH, čija bi uloga bila svedena isključivo na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa. Njegova je teza kako Palmer sugestijom da je najvažnije riješiti izbor članova Predsjedništva BiH zapravo bježi od važnih problema i pokušava  ponuditi rješenja koja bi bila na štetu Bošnjaka.

Izetbegović je uoči sastanka sa Palmerom i Ajhorst pozvao sve probosanske stranke da mu se pridruže kako bi međunarodnim predstavnicima dokazali da probosanska strana neće biti linija manjeg otpora.

Američka administracija i EU podržavaju bilo koju vrstu dogovora domaćih političara.Palmer i Ajhorst će odvojene razgovore s političarima u BiH nastaviti do petka poslijepodne, a zaključke bi trebali objaviti na zajedničkoj konferenciji za medije.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.