Ukrajini i Moldaviji kandidatski status, BiH na čekanju /VIDEO/

Na Samitu u Briselu danas nije bilo dobrih odluka za zapadni Balkan. Kandidatski satus dobile su Ukrajina i Moldavija, ali ne i BiH. Sjeverna Makedonija i Albanija nisu dobile datum početka pregovora.

Srbija je bila kritikovana zbog neuvođenja sankcija Rusiji. Ovo je potvrdio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Lideri zapadnog Balkana su izrazili razočarenje što EU nije izašla u susret regionu.

Evropski lideri izrazili su nedvosmislenu podršku integrisanju zapadnog Balkana u EU i iskorištavanju podstreka koji su stvorila geopolitička dešavanja za preduzimanje novih koraka u saradnji na evropskom kontinentu, navodi se u saopštenju o rezultatima današnjeg sastanka lidera EU i zapadnog Balkana objavljenom na internet stranici Evropskog savjeta.

U saopštenju nakon razgovora lidera EU i regiona, pred sastanak Evropskog savjeta, navodi se da su razgovori nadogradili postojeće bliske odnose EU i zapadnog Balkana, te da su lideri razgovarali o napretku na putu evrointegracije i izazovima koji proizilaze iz specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini.

“Ovo je važan trenutak jer postoji veoma snažna politička volja da se ponovo doda energija procesu sa zapadnim Balkanom, da se pošalje vrlo jasna i snažna poruka”, izjavio je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *