Predloženo povećanje plate za 100 KM u više sektora

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o platama zaposlenih u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Srpske, te Prijedlog zakona o platama zaposlenih u javnim službama Republike Srpske, oba po hitnom postupku, kojima se platni koeficijenti uvećavaju u određenom procentu, i to tako da svi zaposleni ostvare uvećanje plate od 100 KM.

Razlog za donošenje ovih zakona je uvećanje platnih koeficijenata za zaposlene u javnim ustanovama u oblasti zdravstva i javnim službama Republike Srpske s ciljem poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Ovi zakoni predstavljaju jednu od mjera Vlade Republike Srpske koje doprinose privrednom rastu i povećanju plata radnika, kao i poboljšanju ekonomsko-socijalnog položaja zaposlenih u javnim ustanovama u oblasti zdravstva.

Izmjene sadržane u zakonima u odnosu na Zakon o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva i Zakona o platama zaposlenih u javnim službama Srpske odnose se na više od 50 odsto odredaba Zakona. Zato je predloženo donošenje novih zakona umjesto zakona o izmjenama i dopunama, s tim da su ostale odredbe zakona koji su na snazi identične odredbama predloženih zakona.

Vlada je po hitnom postupku utvrdila i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Srpskoj, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture, te Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u organima uprave Republike Srpske.

Razlog za donošenje ovih zakona je uvećanje platnih koeficijenata za zaposlene u navedenim oblastima s ciljem poboljšanja materijalog položaja zaposlenih, a platni koeficijenti se uvećavaju u određenom procentu na način da svi zaposleni ostvare uvećanje plate od 100 KM.

Izmjene ovih zakona predstavljaju jednu od mjera Vlade Republike Srpske koje doprinose privrednom rastu i povećanju plata radnika, kao i poboljšanju ekonomsko-socijalnog položaja zaposlenih u ovim oblastima.

Na današnjoj sjednici Vlada je po hitnom postupku utvrdila i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa Srpske kojim se platni koeficijenti uvećavaju u određenom procentu, i to tako da svi zaposleni ostvare uvećanje plate od 100 KM.

Razlog za donošenje ovog zakona je uvećanje platnih koeficijenata za zaposlene u institucijama pravosuđa, osim plata nosilaca pravosudnih funkcija, sudija i tužilaca, s ciljem poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.