Ukazano na potrebu uključenja CIK-a u izmjene izbornog zakonodavstva /VIDEO/

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Johann Sattler istakao je da je neophodno sprovesti reformu izbornog zakonodastva kako bi se podigao na evropski standard.

On je naveo da je neophodno i pojačati istrage koje se odnose na neregularnosti i izborne prevare, napominjući da su slobodni i pošteni izbori temelj demokratskog sistema.

Morate pokazati da BiH može poboljšati izborni sistem i smatramo da imate potencijal, zato vas i podržavamo – dodao je ambasador Nelson. Kavalekova je istakla da ova neizborna godina predstavlja priliku da se sprovedu reforme koje se odnose na jačanje ekonomije, unapređenje borbe protiv korupcije i povećanja transparentnosti izbora.

Član radne grupe Sredoje Nović izrazio je zadovoljstvo što su članovi Interresorne radne grupe na današnjoj sjednici imali priliku da kroz nekoliko kratkih i jasnih napomena čuju namjere i želje predstavnika međunarodne zajednice.

Odgovarajući na pitanje kako komentariše poziv međunarodnih zvaničnika da u rad ove grupe na izmjenama Izbornog zakona treba uključiti CIK, Nović je rekao da je prilikom izbora Centralne izborne komisije BiH trebalo voditi računa da se to učini na civilizovan i zakonit način i da se “tek sada vidi šta znači kada se ispolitizuje CIK”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *