Ugljevički jubilarni “Sajam šljive, rakije i meda” /VIDEO/

Jubilarna deseta smotra šljive, voćnih rakija i meda u Ugljeviku bila je odlična prilika da se proizvođači ovog nadaleko poznatog šljivarskog kraja pohvale ovogodišnjim rezultatima. Klima je voćarima na Majevici bila naklonjena i ove godine, značajan dio roda sačuvao se od ranih mrazeva, šljiva je dozrela u povoljnim uslovima i plasirana je sigurnom evropskom tržištu gdje je već odavno pronašla svoje mjesto.

Svake godine sa područja ugljevičke opštine u izvozu završi oko 2.000 tona šljive, ove godine količina će biti nešto manja.

Uz kvalitetnu sirovinu, lako je do kvalitetne i dobre rakije, kažu dobri poznavaoci. Šljivovicu od sorte “čačanka rodna” na svom imanju proizvodi Ilija Lazić.

Kvalitet u prvom planu, za prepoznatljivost zavidna ambalaža, a za sigurnu posjetu raskošno uređen štand. Takvu sliku zatičemo na izložbenom štandu Zorke Trišić, čija se porodica bavi proizvodnjom šljive, rakije i meda. Da se vrijedno radi svjedoče i brojne nagrade i priznanja.

U ovom voćarskom kraju sve je više i onih koji se upuštaju u preradu voća i proizvodnju voćnih destilata. Međunarodni dan šljive voćnih rakija i meda bio je prilika i za prezentaciju domaće zavidne proizvodnje. Imamo jednu od najkvalitetnijih sirovina i samo treba da je kvalitetno iskoristimo, kažu u Ugljeviku s toga je “čačanska ljepotica” najzastupljenija u preradi.

Na Međunarodnom sajmu u Ugljeviku  svoju bogatu ponudu predstavile su i destilerije iz regiona.

Glavnu nagradu, kazan za rakiju od 110 litara dobili su na ovogodišnjem jubilarnom Sajmu šljive, voćnih rakija i meda Braća Tomašević iz Prijepolja jer je njihova šljivovica koja je 30 godina odležala u hrastovom buretu pobjednik sajma. A u tradicionalno voćarskim krajevima Bosne i Hercegovine sve je veća i potražnja za kazanima od deset litara za kućnu upotrebu. Posjetioci sajma kažu ništa nije skupo pa ni kazan iz koga će proteći kvalitetna ljuta kapljica.

Loša po prinosima meda, nije ova godina spriječila pčelare da i ovoga puta nesebično sve polože na kvalitet meda. Da su u tome uspjeli mnogi dokaz su brojne medalje koje su osnijeli sa ove manifestacije na kojoj se po prvi put ocjenjivao i kvalitet ovog glavnog pčelinjeg proizvoda.

Kvalitetan med u rekordnom roku nalazi svoje kupce, koji za cijene ne pitaju. Ipak godina je ovo nestašice meda, što vrata orvara patvorenom medu koji bi se mogao pojaviti na tržištu.

Kulinarski specijaliteti, vještine ručnog rada uz spoj tradicije krasile su izložbene štandove u Ugljeviku. I na ovoj sajamskoj smotri majevički sir “zarac” plijenio je pažnju. Brendiran ovaj proizvod osvojio je tržište, pa se ne može proizvesti koliko se može prodati, kažu vrijedne Majevičanke.

Održana su i stručna predavanja koja su za cilj imala održivost i razvoj pčelarstva. Bilo je riječi o stanju u pčelarstvu kod nas i u svijetu, te i proširenju asortimana pčelinjih proizvoda.  Prezentovani su i proizvodi firme KIKO koji su namijenjeni primjeni u pčelarstvu, koji su pčelarima dostupni u prodaji širom BiH.

Organizatori s pravom ponosni na ovu manifestaciju koja je ove godine na jednom mjestu okupila rekordan broj izlagača,ali i uzoraka rakije koji su pristigli na ocjenjivanje,  po prvi put predstavljena je i poljoprivredna mehanizacija.

Deseti Međunarodni Sajam šljive, voćnih rakija i meda, održan je na centralnom trgu u Ugljeviku.  Sajam je nastao kao rezultat potrebe da se poveća obim proizvodnje uz sticanje novih saznanja, te unapređenje novih poslovnih veza. Ovo je najveća privredna i turistička manifestacija koja se održava u Ugljeviku koji je poznat voćarski kraj.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *