Mjesto susreta i kvalitetnih poslovnih ideja; “Dani šljive” u Gradačcu ispunili očekivanja /VIDEO/

U Gradačcu su 25. avgusta počeli “Dani šljive – 48. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije” koji je zatvaren juče, u subotu 28. avgusta. Na sajmu se predstavilo više od 100 izlagača iz Bosne i Hercegovine i regiona. Počasni gost ovogodišnje manifestacije bio je ambasador Indonezije.

Tradicionalni 48. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije koji se ove godine održava u organizaciji Grada i suorganizatora firme Boms-expo” okupio je 105 izlagača iz BiH i zemalja regiona kao i brojne posjetioce i privrednike kojima je ovo bila prilika za sklapanje novih poslovnih ugovora. Svečanom otvorenju Dana šljive prisustovali su predstavnici diplomatskog kora u BiH, zakonodavne i izvršne vlasti Federacije BiH, Tuzlanskog kantona i drugih gradova,  kao i predstavnike privrednih komora Hrvatske i Slovenije.

Novina na ovogodišnjem sajmu je dolazak Ambasade Indonezije sa svojim predstavnicima, a ova zemlja imala je i svoj štand na kojem su se mogli naći indonežanski proizvodi.

Pozivu se odazavao i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, kao i semberski privrednici. A bila je to prilika da se dogovore konkretniji kontakti u narednom periodu i unaprijeđenje saradnje između dva grada.

Na sajmu se predstavilo više od 100 izlagača iz Bosne i Hercegovine i regiona, među njima i četiri izlagača iz Semberije. Fabrika za sušenje povrća i proizvodnju začina „Semberka“ Janja na sajmu u Gradačcu predstavila je novitet u svojoj ponudi, sušeni krompir. Fabrika je sa poljoprivrednim proizvođačima ugovorila otkup 3.000 tona krompira. Inače, začini koje proizvodi Semberka Janja ,imaju najveći udio sušenog povrća od svih ponuđenih u regionu,  od čak 20 odsto.

Odnedavno najnoviji hit u svijetu zdrave prehrane je srijemuš. U nedostatku svježeg, sušena verzija biće izvrsna za izradu omiljenih obroka pogotovo u doba pandemije imajući u vidu njegova ljekovita svojstva koja štite i jačaju imunitet. Fabrija Semberka Janja u svom proizvodnoma asortimanu ima i ovaj nesvakidašnji začin. Samo ove godine preradili su više od 150 tona srijemuša.

Prvi put na Gradačačkom sajmu svoje proizvode predstavila  je i firma “Mamex” iz Bijeljine koja se bavi porizvodnjom i preradom povrća.

Na najstarijem sajmu u BiH, opština Modriča učestvovala je prvi put. Prilika je ovo da se Modriča pokaže u najbolje svijetlu, poručio je prvi čovjek opštine. Odluka nove opštinske uprave je da se u narednom periodu oživi selo.

Opština je zakupila štand na kojem je šest privrednika iz Modriče predstavilo svoje proizvode. Jedan od najpoznatijih brendova ove opštine je i destilerija Monogram jedna od najljepših regionalnih destilerija gdje nastaju rakije i likeri beskompromisnog kvaliteta i savremenog dizajna. Takođe, među njima jedna od najznačajnijih firmi iz Modriče, Novoprom koja već dugi niz godina izlaže na gradačačkom sajmu i koja svoje predstavništvo ima i u Bijeljini.

Porodična firma iz Gradačca “Mlin Nezić” bavi se preradom pšenice i proizvodnjom brašna i mlinsko prerađivačkih proizvoda već 40 godina. Njihovo brašno pod nazivom gradadački puder- nadaleko je poznato, a prodaje se i u Londonu.

Mlin Nezić pšenicu otkupljuje od domaćih ratara, jedan dio i iz Semberije, a ostatak uvoze iz Srbije i Mađarske.

Halil Nezić kao mladi privrednik ukazao je na značaj ličnih kontakata i sajmova u vrijeme kada se većina poslovanja u pandemiji svela na onlajn sastanke.

Na gradačačkom sajmu učešće je uzela i kompanije Megle. Lider u proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda.

Sajam u Gradačcu bila je ujedno dobra prilika da Megle na svom štandu predstavi novitet u svom bogatom asortimanu – novi proizvod IcedCoffee.

Na sajam se, ove godine ponovo  vratila i poljoprivredna mehanizacija, koje dugo nije bilo, a posjetioci sajma, uz brojne druge sadržaje mogli su proteklih dana uživati i u kulturno-zabavnom programu. Prisutni su mogli da kupe šljivu i proizvode od šljiva, ali i da vide mnogo drugog bogatog sadržaja. “Dani šljive” u Gradačcu je manifestacija koja je pokrenuta još davne 1969. godine i koja je godinama postala jedna od najvažnijih manifestacija na području Tuzlanskog kantona.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *