U subotu 244 nova slučaja zaraze koronavirusom u BiH /VIDEO/

Kod 86 osoba u Republici Srpskoj potvrđeno prisustvo virusa korona, u posljednja 24 časa, kada je testirano ukupno 600 laboratorijskih uzoraka.

Najviše novooboljelih je u Banjaluci -22, zatim u Zvorniku – 19 a slijedi ih Bijeljina sa još potvrđenih 12 novih slučajeva zaraze. Na udaru virusa su mladi i sredovječni, pokazuje starosna struktura pozitivnih osoba.

Virus korona potvrđen je i kod šest osoba iz Doboja, četiri iz Laktaša, tri sa Pala, po dvije iz Kotor Varoša, Petrova, Rogatice, Foče i Šamca i po jedna iz Gradiške, Lopara, Modriče, Osmaka, Prnjavora, Rudog, Teslića, Ugljevika, Han Pijeska i Čelnica. Ukupan broj hospitalizovanih u Republici Srpskoj je 232, u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske 49, a u opštim bolnicama 183.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske pripremio je preporuku Republičkom štabu za vanredne situacije da se zaštitne maske nose i na otvorenom u određenim situacijama, a njih na tržištu u Srpskoj ima u dovoljnim količinama, kažu u Institutu za javno zdravstvo

U posljednja 24 časa, u Federaciji BiH testirana su 1.044 uzorka, od kojih je 158 pozitivno na SARS-CoV-2. Iz Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva su naveli da je prijavljen smrtni slučaj muške osobe iz Goražda od 28 godina i žene iz Sanskog Mosta dobi 65 godina.

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić rekao je da proglašenje epidemije u Federaciji BiH (FBiH) znači oštriju borbu protiv virusa korona. Mandić vjeruje da će zdravstveni sistem u ovim otežanim uslovima izdržati, ali je upozorio da kapaciteti nisu neograničeni.

U Republici Srpskoj će ovog vikenda, posebno u poslijepodnevnim časovima, biti pojačane inspekcijske kontrole ugostiteljskih objekata zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *