Janković: Još nismo dostigli maksimum drugog pika epidemije /VIDEO/

U Srbiji i ostatku regiona raste broj zaraženih virusom korona zbog čega se otvaraju nove Kovid bolnice. Prvi put poslije mjesec dana u Novom Pazaru juče nije bilo preminulih od posljedica virusa korona. Ljekari na VMA imali su burnu noć , a od početka pandemije  zbrinuli su oko 35.000 pacijenata, što je veličine Vršca. Imunolog i član kriznog štaba Srđa Janković rekao je  da se tek očekuje dolazak do maksimuma drugog pika prvog talasa epidemije u Srbiji. Kovid-19 pokazuje  novo lice  koje je surovije nego što je bilo od marta do maja, kažu stručnjaci.

I dalje raste broj zaraženih, ali i onih kojima je neophodna hospitalizacija zbog čega se otvaraju nove kovid bolnice širim Srbije. Sve više pacijenata se javlja u kovid ambulante u Zaječaru. Situacija u Smederevu je stabilna. Još nema naznaka da se epidemiološka situacija u Kraljevu smiruje.

Prvi put poslije mjesec dana u Novom Pazaru juče nije bilo preminulih od posljedica virusa korona, a epidemiološka situacija je pod kontrolom. U posljednje tri, četiri nedjelje registrovan je  sve veći broj zaraženih koronavirusom u Novom Sadu, a sve zdravstvene ustanove u tom gradu su pune.

Burna noć i na VMA. Tokom noći bilo je 279 prijema a trenutno je 480 pacijenata na VMA. Ostalo je još pedesetak mjesta. Trideset i pet hiljada od početka epidemije je zbrinuto na VMA.

Profesorka Violeta Mihailović Vučinić, direktorka Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije, kaže da su svi iznenađeni tokom epidemije jer respiratornim virusima leto nije sezona.

Imunolog i član kriznog štaba Srđa Janković za RTS je rekao da se tek očekuje dolazak do maksimuma drugog pika prvog talasa epidemije u Srbiji. Ističe da koronavirus nije posustao i da ga ljetnje vrijeme nije oslabilo, te dodaje da on i neće sam od sebe postustati.

Lider LDP Čedomir Jovanović nakon izlaska iz bolnice govorio je o svojoj borbi sa koronavirusom, za Jutarnji program TV Prva. On je odao priznanje ljekarima, zahvalio se na njihovom znanju, požrtvovanosti i terapiji koju primenjuju.

U  Srbiji je, osim virusa korona, zavladao i “virus straha” zbog čega se posljednjih dana veliki broj građana javlja ljekarima i sa najmanjim simptomima, ocijenio je načelnik Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu Ivica Mladenović.

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji registrovano je 39 novih pozitivnih slučajeva testiranih prethodnih dana na koronavirus. Rast broja oboljelih od koronavirusa je upozoravajući i u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *