U Novu godinu sa maskama na licu /VIDEO/

U BiH je  u posljednja 24 sata 320 osoba  zaraženo  koronavirusom,a  preminulo je šest osoba, podaci su zvaničnih institucija. U Federaciji Bosne i Hercegovine 238 novozaraženih i jedan smrtni slučaj. U Republici Srpskoj pet smrtnih slučajeva i 82 nova slučaja infekcije koronavirusom.

Dvije žene i tri muškarca srednje i starije životne dobi iz Istočne Ilidže, Gradiške, Foče, Čelinca i Kostajnice, nove su žrtve virusa korona u Srspskoj , dok je u FBIH preminula žena iz Bugojna. U Srpskoj je u protekla 24 sata izvršeno  testiranje 609 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona potvrđen je kod 82 osobe. Prema mjestu prebivališta, 30 osoba je iz Banjaluke, sedam iz Čelinca, po pet iz Doboja, Teslića i Bijeljine, po četiri iz Laktaša i Foče.

Nadležni ističu da je situacija i dalje nepovoljna,  s obzirom na to da broj zaraženih nikako da padne ispod 50 na dnevnom nivou, što je neophodno prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je  da će epidemija potrajati, te da je u toku faza transmisije virusa u zajednici, to je četvrta faza prema procjeni rizika pojave virusa korona u Srpskoj, koju je još u februaru radio Institut za javno zdravstvo Srpske.

Kada je riječ o vakcini protiv sezonskog gripa, Šeranić je naveo da je shodno zahtjevima domova zdravlja traženo da bude nabavljeno više ovih vakcina, za šta su obezbjeđena  dodatna sredstva.

O vakcini protiv virusa korona ministar Šeranić kaže da bi najadekvatnije bilo kada bi se moglo vakcinisati 40 odsto stanovništva, ali da je SZO izašao sa preporukom da je minimalno potrebno da bude vakcinisano 20 odsto stanovništva. Prilikom posljednje posjete Bijeljini govorio je o početku vakcinacije.

Govoreći o predstojećoj sezoni gripa, Šeranić je rekao da će tek sljedeće godine biti poznato da li je moguće da neko istovremeno bude zaražen gripom i koronom, ali da se za sada zna da je način prenosa oba virusa gotovo identičan, a preventivne mjere koje se predlažu su gotovo iste.

Ono što je izvjesno jeste da ćemo Novu godinu dočekati sa maskama na licu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *