Sabor posvećen osnivanju fonda za pomoć oboljeloj djeci

U Ugljeviku je danas održan 11. Sabor Kola srpskih sestara Republike Srpske koji je okupio predstavnike 26 ovih humanitarnih društava u nastojanju da se formira fond za pomoć oboljeloj djeci.

Duhovnik Kola srpskih sestara iz Ugljevika protojerej-stavrofor Milan Topić rekao je novinarima da je jedna od najvažnijih tema Sabora osnivanje zajedničkog fonda iz kojeg će finansirati liječenje oboljele djece.

“Naš Ugljevik je danas Republika Srpska u malom, veliko kolo ljubavi od tople Hercegovine, preko Romanije, ravne Semberije i Lijevče Polja, Banjaluke i Kozare do Mrkonjić Grada”, rekla je novinarima Anđa Srijemac, predsjednik ugljevičkog Kola srpskih sestara “Sveta Marija Magdalina” koje je organizator Sabora održanog pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske i uz podršku opštine Ugljevik i preduzeća Rudnik i Termoelektrana “Ugljevik”.

Svečanost je počela Svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Svete Petke Paraskeve koju je služio Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.

Vladika je u besjedi rekao da Sabor, kao i djelovanje Kola srpskih sestara, slijedi srpsko nacionalno i duhovno predanje i naveo da žene u ovim društvima pri crkvenim opštinama i parohijama imaju misionarsku i humanitarnu djelatnost.

On je naveo da njihov rad ima i nacionalnu, junačku dimenziju kod Srba.

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić izrazio je zadovoljstvo što je ova opština domaćin Sabora.

“Zahvalni smo Kolu srpskih sestara na ljubavi i vjeri Hristovoj, ali i za sve što čine svim ljudima kojima je pomoć potrebna i njihov rad i upornost nas podstiču na zajedništvo, jedinstvo i napredak”, poručio je Perić.

Na platou ispred Centra za kulturu održan je kulturno-umjetnički program, a potom je služen parastos poginulim borcima Vojske Republike Srpske ispred Centralnog spomen-obilježja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *