U Neumu počeli pregovori o izmjeni izbornog zakonodavstva /VIDEO/

Direktorica za Zapadni Balkan pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelina Ajhorst i specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu Metju Palmer, nastavili su pregovore o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u Neumu sa bošnjačkim i hravtskim političarima među kojima su i Bakir Izetbegović i Dragan Čović. Prema nezvaničnim informacijama, pregovori su počeli u 8 sati, a odvijaće se u formatu jedan na jedan, odnosno biće organizovani pojedinačni razgovori. Pregovori se odvijaju iza zatvorenih vrata hotela Marea u Neumu, a sve bi trebalo biti završeno do nedjelje, kada će biti izdato zajedničko saopštenje za medije.

Pregovori o izmjenama Izbornog zakona BiH su ušli u fazu posljednje šanse za dogovor.  Oči i uši domaće, ali i međunarodne javnosti usmjerene su u Neum gdje se u nedjelju očekuje odgovor na pitanje može li ovaj grad ponuditi politički i izborni sporazum. Sastanku koji je počeo jutros  u osam časova,prisustvuju dio bošnjačkih i svi relevantni hrvatski zvaničnici pod medijacijom SAD i EU.  SDP koji je odbio prisustvovati sastanku delegitimiše sebe kao lidera opozicije, poručio je lider SBB-a govoreći da će oni učestvovati u pregovorima, te da očekuje da će pomak biti napravljen upravo u Neumu.

SDP, Naša stranka i DF su odbili da učestvuju u pregovorima. SDP je rekao da su uslov za nastavak razgovora deblokada rada institucija BiH. Iz DF-a su poručili da su pregovori farsa te da je redukovanje doma naroda crvena linija za sve. Govori se da će u Neum biti pozvani i predstavnici stranaka iz RS ako se prethodno postigne dogovor oko izmjena Izbornog zakona. 

Srpski član Predsjedništva, Milorad Dodik, ranije je izjavio da su pregovori oko izmjena Izbornog zakona BiH “stvar Federacije BiH” i poručio kako nema šanse da Republika Srpska prihvati indirektni izbor, te da zato ne želi trošiti vrijeme na pregovore u Neumu.

Lider DNS-a Nenad Nešić je takođe naglasio da današnji format sastanka u Neumu pokazuje da je problem u Federaciji BiH i odnosima Bošnjaka i Hrvata.

Stavovi političkih predstavnika do sada su bili dijametralno suprotstavljeni, a teško je reći može li medijacija međunarodnih predstavnika približiti njihove stavove na posljednjim pregovorima. Cijeli događaj odvija se iza zatvorenih vrata, potpuno je zatvoren za javnost i nepristupačan novinarima. Rezultati dogovora biće poznati najranije u subotu naveče, a najkasnije dan poslije, za kada su iz međunarodne zajednice najavili saopštenje za javnost.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *