Tržište ne može da odgovori na ogromnu potražnju za svinjama

U planinskim dijelovima Srpske svinjokolj je uveliko počeo, dok se u ravničarskim predjelima očekuje početkom decembra. Međutim, kako ističu naši sagovornici, domaće tržište ne može da odgovori na povećanu potražnju.

Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja svinjara RS, rekao je za “Nezavisne novine” da je potražnja iz dana u dan sve veća.

“Imamo povećanu potražnju, ali ponuda je dosta slabija u odnosu na prošlu godinu. Veoma je osjetno da je Semberija ispala iz proizvodnje, te zbog toga kompletan podrinjski region traži svinje u Lijevče polju”, kazao je Maljčić.

Prema njegovim riječima, cijene su mnogo veće nego prošle godine.

“Najviša cijena po kojoj ja znam da su se do sada prodavale svinje je 5,80 KM, ali ona ima tendenciju rasta, što znači da u narednom periodu možemo očekivati veće cijene”, kazao je Maljčić. Kako ističe, sve što je u ponudi, odmah se proda.

“Zadnjih 20 godina, kako ja radim, nisam zapamtio da je bila ovolika potražnja. Izuzetno je osjetan manjak ovih 50.000 svinja koje su eutanazirane zbog afričke kuge, ali i pored toga veliki broj štala je prazan jer su farmeri odustali od proizvodnje”, kazao je Maljčić.

Kada je riječ u manjim prasićima, Maljčić ističe da je za živu vagu do 30 kilograma potrebno izdvojiti 7,5 KM trenutno, ali kako kaže, u narednom periodu može se očekivati cijena od osam KM.

“To je veoma visoka cijena za novembar, a pred praznike cijena sigurno neće biti manja od 10 KM”, rekao je Maljčić.

Savo Bakajlić, predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice,   kazao je za “Nezavisne novine” da je jasno koliko je svinja eutanazirano, te je, kako kaže, neminovno da dođe do povećanog uvoza.

“Ljudi su navikli na domaću proizvodnju, koje sada nema, afrička kuga je uništila sve. Mi kao proizvođači smatramo da se svinjski fond što prije mora obnoviti kako bismo imali domaću hranu u budućnosti”, kazao je Bakajlić, dodajući da je domaća hrana izvor života.

Kako je rekao, u semberskim selima je počeo svinjokolj, ali jasno je da je manje svinja u opticaju.

“Oni građani koji su prije imali svoje svinje ili kupovali više njih, sada kupuju jednu ili čak polutku. Oni gledaju da na neki način zadrže tradiciju, ali i da prežive zimu”, kazao je Bakajlić.

Draško Banjac, predsjednik Udruženja farmera RS, kazao je za “Nezavisne novine” da je trenutna cijena tovljenika od 5,5 do šest KM.

“Svinjokolji su počeli u planinskim dijelovima, kod nas u ravnici uglavnom kreće početkom decembra, te tada očekujemo najveću potražnju”, kazao je Banjac.

Prema njegovim riječima, meso će u budućnosti da bude veoma skupo.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *