Proizvodnja mlijeka u porastu

Parametri i trendovi pokazuju da je mljekarski sektor kao jedna od strateških poljoprivrednih grana u Srpskoj stabilan i za razliku od prošle godine znatno bolji što se tiče proizvodnje, ali i otkupa mlijeka.

To potvrđuju podaci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, prema kojima je za devet mjeseci ove godine proizvedeno i otkupljeno 2.100.000 litara više nego prošle godine, piše “Glas Srpske“.

Načelnik Odjeljenja za stočarsku proizvodnju u resornom ministarstvu Milan Puzigaća kao primjer izdvojio je farmu “Baltić”, koja je, prema njegovim riječima, u odnosu na prošlu godinu zabilježila veću proizvodnju mlijeka u nominalnom iznosu za 151.433 litra.

Veću proizvodnju mlijeka u ovoj godini, između ostalih, bilježi i farma “Arifagić” i to u nominalnom iznosu za 65.900 litara.

– Veoma je važno napomenuti da je na ovaj izraženi rast proizvodnje mlijeka pored rada samih proizvođača uticalo i resorno ministarstvo subvencionišući nabavku steonih junica mliječnih rasa u potpisanom sporazumu sa “Mlijekoproduktom” iz Kozarske Dubice – kazao je Puzigaća.

Dodao je da je resorno ministarstvo učestvovalo sa 1,05 miliona KM za nabavku 698 junica mliječnih rasa.

– Za mljekarski sektor ove godine izdvojeno je dodatnih deset miliona maraka, koji će biti isplaćeni po muznom grlu. Ovaj sektor u vidu podrške od ministarstva, odnosno Vlade RS ukupno će dobiti 62 miliona KM, uključujući i kapitalne investicije, što je više od 30 odsto budžeta predviđenog za razvoj poljoprivredne proizvodnje – naglasio je Puzigaća i dodao da se proizvođačima mlijeka redovno uplaćuje premija.

Na farmi “Baltić” u selu Trnopolje kod Prijedora trenutno je 180 goveda, od čega 79 muznih krava, a vlasnik Dragan Baltić kaže da je dnevni prosjek proizvodnje 2.000 litara mlijeka.

Baltić je istakao da uz premiju od 25 feninga po litru mlijeka od ove godine prvi put imaju i podsticaj po govedu.

– Bez premije za mlijeko ovaj sektor ne bi mogao funkcionisati. Podsticaj po grlu je dobrodošao, ali on nikako ne smije ukinuti podsticaj za mlijeko, jer bi to ukinulo proizvodnju – kazao je Baltić.

Prijedorčanin Jusuf Arifagić, koji na farmi uzgaja od 600 do 700 grla norveških goveda, predlaže stepenasti model podsticaja za proizvodnju mlijeka.

On je smatra da bi to bilo izuzetno stimulativno i da bi mnogi farmeri u Srpskoj počeli da podižu proizvodnju.

– Ako ne možemo dati više od 25 feninga za dva miliona litara, onda za proizvodnje od tri miliona litara možda možemo dati 20 feninga, za četvrti milion 15 feninga i tako dalje – istakao je Arifagić.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *