Žarko Tomić policajac iz Ugljevika tri decenije ponosno i časno nosi plavu uniformu /VIDEO/

Uvijek sam volio da pomažem ljudima i to me je i opredijelilo da se nađem u redovima policije prije tri decenije, kaže Žarko Tomić policijski službenik Policijske stanice Ugljevik koji je sabrao tri decenije radnog iskustva, obavljajući časno i pošteno svoj posao.

Pohvaljivan je i nagrađivan više puta. Uniformu policijskog službenika zadužio je 1. februara 1993. godine. Od tada do danas, kada sitno broji do zaslužene penzije za tri decenije rada u službi nije imao niti jednu izrečenu disciplinsku mjeru, ali ni jedan dan bolovanja. Žarko Tomić, policijski službenik Policijske stanice Ugljevik kaže da je pri odabiru životnog poziva kod njega osnovna nit vodilja bila samo jedna.

Ispisale su tri decenije rada posebnu knjigu o radu i životu ljudi, čije stranice svakodnevno u svojim sjećanjima prebira Žarko. Mnogo je trenutaka iz profesije koje pamti, ima onih kojih se rado sjeti i koji mu i danas izmame osmijeh na lice, ali i onih drugih koje je bilo kaže teško proživjeti.

Ponosan je kaže što je odgovorno, časno i pošteno obavljao svoj posao.

Ovaj policajac kome je pokretač pozitivna energija kojom je nastrojen priznaje da je upravo takav karakter njega kao čovjeka ugljevička sredina prepoznala i prihvatila.

Posebnu sjetu u glasu i izraz u oku kod našeg sagovornika izazvala je priča o odnosu sa kolegama, stavu i osjećaju prema drugima – priča o običnim ljudima i njihovim sudbinama, te svemu onome što je u trenutku sabralo višegodišnje iskustvo i u isto vrijeme sreća što je u zdravlju dočekao da govori o penziji … Ali kako zanemariti svakodnevnu rutinu, radne zadatke i plavu uniformu?

A kada obavi radne zadatke u smjeni i zatvori vrata Policijske stanice te skine uniformu Žarko je na svom rodnom imanju u Starom Ugljeviku posvećen voćarstvu. To će odlučio je biti hobi kome će se u penzionerskim danima potpuno posvetiti jer poznat je nadaleko Ugljevik i njegovi bajkoviti brežuljci podno Majevice po voćarstvu koje je glavna poljoprivredna grana u ovom kraju.

Trešnja, višnja, kajsija, breskva, ma sve uspjeva u ovom kraju, pa tako i u voćnjaku Tomića. Mnogo o voćarstvu priznaje Žarko nije ranije znao, ali posvećeno usvaja tehnologiju proizvodnje, što potvrđuju i brojne nagrade za njegove proizvode sa manifestacije “Dani šljive, voćnih rakija i meda” 

Ne krije Žarko radost što u policijskim redovima vidi sve više mlađih kolega, koji nastavljaju misiju ove profesije. Onima koji su tek na početku karijere uz riječi ohrabrenja, kratko poručuje.

Ono što je sigurno, svaka profesija pa tako i ova zahtijeva mnogo odricanja, rada, kaljenja i usavršavanja, ipak profesionalnost i iznad svega ljudskost vode do dobrih rezultata u službi i pozitivnih iskustava te priča među ljudima, na koje s vremena na vrijeme vrijedi usmjeriti pažnju.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *