Sutra o iznosu najniže plate

Sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske na kojoj će socijalni partneri pregovarati o iznosu najniže plate biće održana sutra u Banjaluci.

Sjednica je zakazana za 11.00 časova u Aministrativnom centru Vlade Republike Srpske, najavljeno je iz Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske.

Nakon sjednice biće objavljeno saopštenje.

Predstavnici Unije poslodavaca Republike Srpske i Saveza sindikata nisu na sastanku 18. januara postigli dogovor o iznosu najniže plate.

Predsjednik Saveza sindikata Ranka Mišić izjavila je ranije Srni da je Unija ponudila veći iznos najniže plate od prvobitnih 673 KM, ali da ni novi prijedlog nije bio zadovoljavajući za postizanje dogovora, jer je sindikalni zahtjev da taj iznos bude najmanje 800 KM.

Predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je ranije Srni da očekuje da konkretniji dogovor o iznosu najniže plate bude postignut na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta, te napomenuo da je rast najniže plate bio veći u Srpskoj nego u okruženju i da se ne smije ići preko određene ekonomske norme kojom bi ugrozili poslovanje određenih preduzeća.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je ranije da je Ekonomsko-socijalni savjet taj koji po zakonu treba da donese odluku o najnižoj plati u Republici Srpskoj i da će Vlada donijeti tu odluku ako to ne bude urađeno na predstojećoj sjednici ovog savjeta.

Ekonomsko-socijalni savjet Srpske je tripartitno savjetodavno tijelo Vlade osnovano s ciljem podsticanja i razvoja socijalnog dijaloga i usklađivanja interesa između organizacija radnika, poslodavaca i predstavnika izvršne vlasti.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *