Stupaju na snagu Šmitove izmjene Izbornog zakona /VIDEO/

Član Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Irena Hadžiabdić izjavila je Srni da izmjene Izbornog zakona BiH koje je nametnuo Kristijan Šmit danas stupaju na snagu.

Hadžiabdićeva je rekla da će od danas biti primjenjivane nove prekršajne kazne u puno višim iznosima.

Ona je navela da će, prema ocjeni CIK-a, nametnute izmjene pomoći u tome da izbori budu više fer i manje kontaminirani jer su sankcije strože.

“Dobili smo mehanizam za zaštitu integriteta izbora i to po našem mišljenju uliva veće povjerenje birača u izbore, tako da se nadamo da će to uticati na veći odziv birača”, ocijenila je Hadžiabdićeva.

Prema njenim riječima, sada su u Izborni zakon ugrađeni mehanizmi koji mogu zaustaviti manipulacije i obezbijediti fer izbornu utakmicu.

“Sankcije su znatno pooštrene tako da se nadamo da će to doprinijeti odvraćanju od kršenja izbornih pravila, suzbijati kršenja i represivno djelovati i obuzdati sve što nije dozvoljeno”, ocijenila je Hadžiabdićeva.

Ona je rekla da je Šmit intervenisao u nekoliko poglavlja – četiri intervencije u poglavlju jedan, gdje se nalaze definicije koje su najznačajnije za CIK, a tiču se govora mržnje.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *