Stoltenberg pozvao bh. lidere da pokažu političku volju za dobrobit građana /VIDEO/

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je sve lidere u regionu da pokažu posvećenost reformama i pomirenju i dodao da je to ključno za konsolidaciju stabilnosti u regionu.

Kada je riječ o BiH, Stoltenberg je ocijenio da su njene jedinstvene strukture važne za stabilnost zemlje, posebno Oružane snage. On smatra da će svaki pokušaj slabljenja institucija na državnom nivou samo narušiti bezbjednost Bosne i Hercegovine i imati negativne posljedice po njenu ekonomiju i regionalnu stabilnost.

Pozvao je političke lidere da rade konstruktivno i da, kako je naveo, “pokažu političku volju za dobrobit svih u Bosni i Hercegovini u unapređenju evroatlantskih aspiracija”. Na pitanje da li NATO ima mehanizme za sprečavanje dodatnih tenzija, osim kroz misiju KFOR-a i kroz saradnju sa Oružanim snagama u BiH, Stoltenberg je odgovorio da je NATO jedini transatlantski forum za konsultacije i odluke o svim pitanjima koja utiču na našu zajedničku bezbjednost.

Istraživač na Kembridž univerzitetu Timoti Les ocijenio je da će BiH ostati u stanju akutne krize dok god je na snazi “Inckov zakon” o negiranju genocida. Les je naglasio da taj zakon nije glavni izvor nove krize u BiH, iako je bio okidač za nju. On smatra da postoje dva glavna razloga zbog kojih srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika optužuju da “razbija BiH”, iako on samo želi da se poštuju Dejtonski sporazum i Ustav BiH.

Upitan mogu li sankcije išta da promjene u BiH, Les je rekao da ne vidi mnogo naznaka da će takve sankcije biti uvedene i da je važno što postoji međunarodni otpor njihovoj primjeni.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.