Stevandić: Rezolucija o Srebrenici diskriminatorska, ponor koji je otvorio NATO /VIDEO/

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić je rekao da je rezolucija o Srebrenici diskriminatorska, demonstracija novog kršenja međunarodnog prava, ponor koji je otvorio NATO.

Uprkos velikim pritiscima Stevandić je istakao da nije nije pesimista, te smatra da će ta rezolucija otvoriti put da Republika Srpska traži izlaznu trasu, jer ne želi da živi sa ljudima koji je prije podne proglašavaju genocidnom, a popodne žele da je ukinu, a onda bi sa njom da žive u istoj državi i sarađuju.

Prema njegovim riječima, u pitanju je novi promašaj Zapada i da se to kršenje međunarodnog prava uzrokovano upravo nemoći da se Republika Srpska ranijim pokušajima dezavuiše, ukine i dovede u nemoguću poziciju.

“Ovo je nastavak te politike. Ali ovaj put su potcijenili našu pamet, našu sabranost i slogu, sve su potcijenili”, rekao je Stevandić za TV Prva.

Predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac istakao je važnost iskazanog jedinstva rukovodstva Republike Srpske i Srbije u Beogradu u vrijeme kada se priprema rezolucija o Srebrenici u UN koja ima za cilj ugrožavanje Srpske i destabilizaciju regiona.

On je napomenuo da je zanimljivo da tu rezoluciju gura Njemačka, koja je u toku Drugog svjetskog rata za jednog njemačkog vojnika ubijala 100 Srba.

“Zemlja koja je uzrokovala ogromna stradanja, pogotovo srpskog naroda, sada gura jednu takvu rezoluciju”, dodao je Banjac.

Predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović smatra da rezolucija o Srebrenici koju pripremaju bošnjački i strani faktori u UN neće doprinijeti suživotu i dobrim odnosima na ovim prostorima.

Čubrilović je rekao Srni da takve rezolucije, koje ostavljaju određene loše posljedice, nisu obavezujuće, ali da je srpskom narodu u vezi s tim potrebno jedinstvo, poput juče iskazanog kada su se u Beogradu sastala rukovodstva Republike Srpske i Srbije.

“Treba da držimo do svojih stavova, rješenja i budemo proaktivni u svim tim poslovima, jer kada god srpski narod pokazuje jedinstvo, lakše je pružati otpor”, dodao je Čubrilović.

On je rekao da je BiH i dalje potreban dijalog svih njenih domaćih faktora.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović izjavio je da rezolucija o Srebrenici, koju pripremaju sarajevska politička čaršija i određeni strani faktori, ukoliko bude usvojena u Generalnoj skupštini UN neće imati nikakve posljedice jer je neobavezna i zlonamjerna.

Kuzmanović je rekao Srni da ova rezolucija i nekoliko dosadašnjih pokazuju da se na tom planu ne radi o genocidu u Srebrenici, već o zloj namjeri da se srpski narod i Srpska proglase genocidnim tvorevinama.

On je podsjetio da su brojne ekspertske grupe uglednih pravnika ustanovile da nije bilo genocidne namjere, jer su stradali vojno obavezni muškarci, a žene i djeca bili su potpuno zaštićeni.

Prema njegovim riječima, to potvrđuje davno utvrđena definicija genocida – namjere da se uništi jedan cijeli narod, bez obzira na godine života i pol.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *