Šta čeka Srpsku dolaskom nove američke administracije? VIDEO/

Koji novi izazovi očekuju Republiku Srpsku promjenom američke administracije i dolaskom novog visokog predstavnika, bila je tema tribine u Beogradu. Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, rekao je da je situacija daleko složenija nego ranije, ali da Zapad ne može ništa radikalno uraditi bez naše volje.

Nova američka administracija najavila je na početku mandata značajniji angažman na Balkanu , kao jedan od važnijih spoljno-političkih prioriteta.U međuvremenu  visoki predstavnik u BiH Valentin Incko pojačao je pritisak na zvaničnike Srpske ,dok zvaničnici u ovom entitetu sa nestrpljenjem očekuju dolazak novog visokog predstavnika ,  poručeno je sa tribine u Beogradu pod nazivom “Republika Srpska pred novim izazovima” . 

Amerika ništa u BiH  ne može uraditi  izuzev radikalnim metodama, smatra srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik dodavši da Bošnjaci stalno očekuju da im neko drugi rješava probleme , pa to očekuju i od nove američke administracije i Džozefa  Bajdena.

Srpska i politički predstavnici srpskog naroda smatraju da visoki predstavnik nije potreban i da je njegova misija trebalo davno da bude ukinuta. Dodik kaže da je to jasno rekao i Kristijanu Šmitu za koga postoje najave da će biti novi visoki predstavnik u BiH.

Čekajući povratak američke imperije, Bošnjaci stvaraju atmosferu nalik onoj iz devedestih, tvrdi Nenad Kecmanović, ali navodi da apel imperiji neće biti uslišen.

Bivši šef CIA-e za Balkan Stiven Mejer, kaže da se mišljenje SAD ne treba ignorisati, ali da se ne smije voditi njime, jer Dejton nije pratio potrebe Balkana, već interese Amerike. Navodi da zapad ne voli Dodika, ali da ga se, kako kaže, plaše.

Srpski diplomata Darko Tanasković istakao je značaj dosadašnjeg, a posebno budućeg organizovanog i planskog rada na utvrđivanju stradanja srpskog stanovišta tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine, da bi se u svijetu promijenila loša slika o Srbima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *