Saradnja sa srpskim privrednicima u Leskovcu i Lebanu

U dvodnevnoj privrednoj misiji koju je organizovala Područna privredna komora Bijeljina predstavnici ovog grada i Vlasenice razgovarali su sa privrednicima Leskovca i Lebana o saradnji u oblastima brendiranja, poljoprivrede i turizma, saopšteno je iz Komore.

Goran Jović, direktor Regionalne privredne komore u Leskovcu, gradu sa kojim je Bijeljina zbratimljena 2018. godine, istakao je da njihova iskustva u brendiranju proizvoda mogu biti od velike pomoći Semberiji koja ima dosta sličnosti sa jugom Srbije, prije svega u oblasti poljoprivredne proizvodnje.

Predstavnicima turističkih organizacija Bijeljine i Vlasenice predstavili su kolegama iz Leskovca i Lebana značajne manifestacije i turističku ponudu sjeveroistočnog dijela Srpske.

Predstavnik Područne privredne komore Bijeljine Srđan Marinković rekao je da iskustva Privredne komore Leskovac i te kako mogu poslužiti da se brendiraju i zaštite pojedini proizvodi u Republici Srpskoj.

On je istakao važnost unapređenja turističke ponude opštine Vlasenica kroz izgradnju Ski- centra “Igrišta”.

Sekretar Savjeta za poljoprivredu i prehrambenu industriju Područne privredne komore Bijeljina Željko Vidić rekao je da je ključno da se prehrambeni i turistički potencijali regije Birač i Semberije objedine i na takav način se predstave evropskom tržištu.

Načelnici resornih odjeljenja za poljoprivredu u Vlasenici i Bijeljini razgovarali su sa predstavnicima udruženja “Leskovački ajvar” i “Original Srbija”, čija je misija promocija i zaštita geografskog porijekla tradicionalnog leskovačkog ajvara i drugih autentičnih proizvoda iz Srbije.

Tokom sastanka razmatrane su mogućnosti brendiranja i zaštite autentičnih proizvoda iz Vlasenice kao što su proizvodi od divlje jabuke, sremuša i stare sorte kukuruza osmaka koji se tradicionalno uzgaja na prostoru Birča, kao i proizvoda iz Semberije poput semberskog kupusa, čiji se postupak sertifikacije privodi kraju, voćnih rakija i meda.

Očekuje se da će rezultati ovih sastanaka doprinijeti daljem razvoju zajedničkih projekata i inicijativa koje će unaprijediti ekonomsku i turističku saradnju između ova dva regiona, navodi se u saopštenju.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *