Rusija: U BiH nema viskog predstavnika

U BiH nema visokog predstavnika, niti kandidata da danas bude imenovan na tu funkciju, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja.

On je na današnjoj sjednici Savjeta bezbjednosti u Njujorku rekao da je Rusija zabrinuta zbog pogoršane političke situacije u BiH.

Nebenzja je naglasio da je situacija u BiH postala još složenija zbog neodgovornih postupaka spoljašnjih sila, koje ugrožavaju dogogodišnji proces pomirenja.

Prema njegovim riječima, Rusija ne može ostati ravnodušna i neće prihvatiti ono što rade kolege u Savjetu bezbjednosti.

On je naglasio da kod pojedinih sila postoji nedostatak želje da se izađe iz uloge čuvara BiH, te da diktiraju ljudima u BiH kako da grade zemlju i upravljaju njom.

Govoreći o ilegalnim postupcima bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka, Nebenzja je istakao da je Incko odlučio da autokratski na kraju mandata uvede amandmane u krivični zakon BiH, bez konsultovanja političkih strana u zemlji, što je dovelo do novih neslaganja među narodima u BiH koji se još nisu u potpunosti oporavili od posljedica rata.

Nebenzja je napomenuo da su kolege u Savjetu bezbjednosti pokušale da imenuju Šmita i time prekršile međunarodnog prava i procedure imenovanja.

Osvrćući se na izvještaj Kristijana Šmita Savjetu bezbjednosti UN, Nebenzja je rekao da Savjet ne mora da razmatra izvještaje “privatnih lica”, inače bi bio ozbiljno ugrožen autoritet tog tijela.

On je naglasio da je pomenuti dokument pristrasan i da je njegov cilj je samo jedan, a to je da se uništi i najmanja iskra razumijevanja, mira i saradnje među narodima u BiH.

S tim u vezi, on je skrenuo pažnju na izvještaj Republike Srpske.

Ruski diplomata naveo je da je OHR prestao biti instrument za postizanje pomirenja, te da sumnje u vezi s tim otklanja priloženi dokument. Osim toga, prema riječima Nebenzje, OHR je postao izvor velikih problema koji su prijetnja cijeloj strukturi Dejtonskog sporazuma.

“Zašto pokušavate da sahranite krhki mir u zemlji u srcu Evrope i kako su vaši postupci u skladu sa principima demokratije i nezavisnosti koje toliko zagovarate u ovakvim situacijama? Odakle dolaze dvostruki aršini u slučaju BiH?”, upitao je Nebenzja.

Predstavnik Rusije naveo je da Moskva žali zbog demonizovanja svega što su Srbi u BiH postali u posljednje vrijeme, te da su Srbi centralni element brojnih unutrašnjih političkih snaga.

Nebenzja je naglasio da u sve procese treba uključiti strane u BiH.

On je rekao da Dejtonski sporazum nema alternativu, te da je njegovo uništavanje ozbiljna prijetnja za Balkan.

Nebenzja je dodao da Rusija podržava teritorijalni integritet BiH i jednaka prava sva tri konstitutivna naroda.

On je rekao da Rusija žali što izjave predstavnika BiH Svena Alkalaja nemaju podršku oba entiteta.

Alkalaj je ranije istakao da je “Šmit u izvještaju dobro predstavio situaciju u BiH”. On je ocijenio da se BiH suočava sa najvećom egzistencijalnom krizom nakon rata, koju, kako je rekao, “predvode Milorad Dodik i SNSD”.

On je, ipak, istakao da “nisu samo problemi u Republici Srpskoj, te da se u Federaciji BiH tri godine ne može oformiti nova vlada.

“Žao mi je što danas nismo imali priliku čuti obraćanje Šmita, ali moje izlaganje predstavlja sažetak njegovog izvještaja”, kaže Alkalaj.

On je naveo i da BiH imala veoma uspješnu saradnju sa EUFOR-om sve ove godine.

ŠUANG: SVE PROBLEME BiH DA RJEŠAVAJU DOMAĆI POLITIČARI

Stalni kineski predstavnik u UN Geng Šuang rekao je da sve probleme BiH treba da riješe domaći političari, te da sistem visokog predstavnika i bonskih ovlaštenja pripadaju prošlosti.

Šuang je na sjednici Savjeta bezbjednosti u okviru rasprave o stanju u BiH pozvao međunarodnu zajednicu da zauzme nepristrasan, uravnotežen i oprezan pristup, uzimajući u obzir mišljenja svih strana i da izbjegava nametanje spoljnih rješenja.

On je ukazao da se BiH u proteklom periodu suočava sa sve većim izazovima i da sve probleme treba da rješava narod te zemlje.

Prema njegovim riječima, Kina ohrabruje sve strane u BiH da pojačaju dijalog i da poštuju Dejtonski sporazum.

On je u vezi sa visokim predstavnikom u BiH podsjetio da na osnovu Dejtonskog sporazuma Savjet bezbjednosti ima nespornu ulogu u njegovom imenovanju i da je to davno ustanovljena praksa koju treba poštovati.

Prema njegovim riječima, sistem visokog predstavnika i bonskih ovlaštenja bili su posebni dogovori u posebnoj eri.

BiH NA KLjUČNOJ RASKRSNICI

BiH se nalazi na ključnoj raskrsnici u istoriji, a tri najbitnije stvari na koje treba obratiti pažnju su opasna retorika, zaštita OHR i sprovođenje reforme izbornog procesa, ocijenila je ambasador SAD u UN Linda Tomas Grinfild.

Ona na sjednici Savjeta bezbjednosti UN upozorila da retorika mržnje treba da prestane, te ocijenila da su pozivi srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na odvajanje vojske, institucija i obavještajnih agencija Republike Srpske, kako je rekla, “opasan put za BiH i Balkan”.

Prema njenim riječima, postupci srpskog člana Predsjedništva BiH vode “stvaranju novog ustava, što predstavlja prijetnju za arhitekturu Dejtonskog mirovnog sporazuma, koja je toliko dugo održavala mir u BiH”.

Grinfildova je naglasila da je ključan teritorijalni integritet BiH, te da je vrijeme da se zvaničnici u BiH bave upravljanjem, da služe narodu i da se moraju sastajati redovno.

Ona je pozvala na formiranje vlade u Federaciji BiH.

Grinfildova kaže da Kristijan Šmit ima punu podršku Vašingtona, da je potrebno sačuvati OHR, te da je važna borba protiv korupcije.

“Sve strane u BiH treba da odaberu mir, stabilnost i napredak”, poručila je ona.

LONDON POZDRAVLjA PRODUŽENjE MISIJE “ALTEA”

Predstavnik Velike Britanije pri u UN pozdravila je usvajanje rezolucije o produženju misije EUFOR-a u BiH “Altea” na još godinu dana.

Ona je ukazala na izvještaj koji je Kristijan Šmit podnio Savjetu bezbjednosti UN u kojem ističe na značaj misije “Altea” u očuvanju mira i bezbjednosti u BiH.

“Iako Šmit nije sa nama ovdje, želim da mu zahvalim na njegovim iskrenom i temeljnom izvještaju o sprovođenju mirovnog sporazuma u BiH koji je podijeljen članicama Savjeta bezbjednosti”, rekla je britanska predstavnici.

Ona je napomenula da Velika Britanija “pruža punu podršku Šmitu” i upotrebi bonskih ovlaštenja ukoliko to situacija bude zahtijevala i odbacuje pokušaje preranog zatvranja kancelarije OHR, jer smatra da to nije u interesu regionalne bezbjednosti, te evroatlantskih integracija BiH.

Prema njenim riječima, za zatvaranje OHR potrebno ispuniti agendu pet plus dva.

Ona je navela da Velika Britanija dijeli zabrinutosti ostalih članica zbog retorike koja se čuje iz pojedinih dijelova BiH, posebno od sprskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.