Rajčević: Neophodna revizija studijskih programa

U sistemu visokog obrazovanja Republike Srpske ima oko 500 licenciranih studijskih programa, ali mnogi od njih nemaju svrhu, te je neophodno da se uradi revizija, rekao je Srni ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević.

“Postoje i oni koji formalno egzistiraju, ali na kojima se ne odvija nastavni proces. Osim toga, postoje i studijski programi za koje uopšte ne postoji interesovanje studenata, tako da dolazi da paradoksalne situacije da na pojedinim studijskim programima imamo više angažovanja akademskog osoblja nego studenata”, istakao je Rajčević.

Prema njegovim riječima, sve su to primjeri prakse koja će se morati zaustaviti.

“Plan je da se početkom ove godine formira komisija koja će se baviti ovim pitanjima, odnosno biće potrebno da prođemo kroz svih 500 studijskih programa kako bi se ustanovilo koji su perspektivni, a u kojima postoje određeni problemi, te da li se neki mogu inovirati, pa da ostanu dio sistema visokog obrazovanja, ili ne mogu”, pojasnio je Rajčević.

On je istakao da su to neki od razloga zbog kojih neće dozvoliti da se licenciraju novi studijski programi, prije nego što se uradi revizija postojećih studijskih programa.

“Smatram da je to racionalno razmišljanje, jer se upravo u tome vidi aspekt racionalizacije sistema visokog obrazovanja, koja je cilj reforme visokog obrazovanja koju provodimo. Osim racionalizacije, principi do kojih držimo u visokom obrazovanju su i internacionalizacija i modernizacija”, napomenuo je Rajčević.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *