Poljoprivrednici odustali od protesta, daju još jednu šansu ministrima

Iako su ranije poljoprivrednici iz BiH najavili za sutra blokiranje granica i zajedničkih institucija, jer Savjet ministara BiH nije usvojio odluku o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz Evropske unije na period od dvije godine, poljoprivredni proizvođači su ipak odlučili nadležnima dati još jednu šansu.

Kako kažu, ratari će sutra, umjesto blokade granica, otići pred zajedničke institucije u Sarajevu i tražiti još jednom da nadležni odluče o usvajanju ove odluke, koja bi podrazumijevala da se na uvoz rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa uvede carina od 10 odsto plus prelevmani od 1,5 KM po kilogramu uvezenog svinjskog mesa i 2,5 KM po kilogramu goveđeg mesa.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS,  kazao je za “Nezavisne” da,  budući da se proljećna sjetva odužila, poljoprivrednici ocjenjuju da im je preče da posiju svoje površine nego da idu na protest.

“Obećanje koje smo dobili  od Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, koji nam je obećao da će srpski predstavnici u državnim institucijama blokirati usvajanje budžeta ukoliko se ne postigne dogovor o uvođenju zaštitnih mjera,  ohrabrilo je predstavnike  poljoprivrednika da odustanu od protesta”, kazao je Marinković.

Dodao je da je mišljenja da Savjet ministra BiH sigurno ni na sljedećem zasjedanju neće donijeti odluku koja će ići u korist poljoprivrednih proizvođača, te da ipak bez protesta neće ništa uraditi, odnosno usvojiti pomenutu odluku.

“Ukoliko u skorije vrijeme ne bude usvojena ova odluka, mi ćemo tražiti i smjenu ministara  u Savjetu ministara, jer se prema nama ponašaju kao prema građanima trećeg reda, jednostavno ne doživljavaju ni nas ni naše probleme ozbiljno i naravno da ćemo morati da tražimo određene pomake za nas, jer je očigledno da ovako više ne može”, zaključio je Marinković.

Savo Bakajlić, predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice, ističe da protesta ipak neće biti, ali da će biti održan sastanak svih udruženja  poljoprivrednika u BiH u Sarajevu.

“Mi ćemo vjerovatno imati i u toku dana konferenciju za štampu pred zajedničkim institucijama, tražiti da sjednemo s nadležnima i da riješimo ovo pitanje. Ako ne nađemo razumijevanje za 10 do 15 dana, onda idemo u totalnu blokadu granica, ali i institucija”,  kazao je Bakajlić.

Da će ratari dati još jednu priliku Savjetu ministara BiH da uvede zaštitne mjere, potvrdio je i Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

“Protesta koji su bili zakazani za danas neće biti, ali predstavnici svih  udruženja poljoprivrednika iz BiH će se danas sastati ispred zajedničkih institucija, gdje će održati konferenciju za medije i tražiti od Savjeta ministara da još jednom razmisli o svojoj oduci”, kazao je juče Bićo.

Dodao je da će oni tražiti da se  predlože zaštitne mjere i za zemlje CEFTA.

“U ovoj državi nije ništa korektno ni prema kome. Mi ćemo govoriti iz ugla poljoprivrede. Ovo je jedina država koja nema jedinstvenu instituciju koja će se baviti poljoprivredom. Nemamo ministarstvo poljoprivrede, gdje bi sve funkcionisalo puno lakše, ali ako ne može ministarstvo, postoje agencije i uredi koji su već registrovani, a oni bi trebalo to da rade. Druga stvar je sramota vlasti da neće da zaštiti domaćeg poljoprivrednika i domaću proizvodnju, nego favorizuje uvoz. Da nije žalosno, bilo bi smiješno”, kaže Bićo.

Podsjećamo,  Savjet ministara BiH  je 22. aprila  po četvrti put odbio  da usvoji odluku o uvođenju prelevmana i carina na rashlađeno goveđe i svinjsko meso.

Za ovu odluku tada su glasali samo ministri iz Republike Srpske u Savjetu ministara BiH, dok su ministri iz Federacije BiH odbili usvajanje takve odluke bez obrazloženja.

(Nezavisne)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *