Pogoršana epidemiološka situacija: “PCR testiranje uglavnom za pacijente sa upalom pluća” /VIDEO/

U Srpskoj je u posljednja 24 sata registrovano još 653 novooboljelih od korona virusa, a preminulo je 12 pacijenata. Učenici osnovnih i srednjih škola u Trebinju u narednoj sedmici pohađaće onlajn nastavu, zbog povećanog broja pozitivnih na virus korona, zaključak je gradskog Štaba za vanredne situacije. Odluka je donesena na prijedlog epidemiologa i direktora škola. U regionu su petocifreni brojevi zaraženih.

Omikron je po svemu sudeći prekretnica za pandemiju kovida-19. Broj zaraženih ruši sve rekorde, kako kod nas tako i u regionu i svijetu. Ipak, manji je pritisak na bolnice. Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je za RTRS da je epidemiološka situacija u Srpskoj pogoršana i istakao da je ovakvo stanje očekivano.

Srpska raspolaže dovoljnim brojem testova, ali su kapaciteti testiranja ograničeni, kaže Šeranić. Uglavnom se samo pacijenti koji imaju upalu pluća testiraju PCR testom, a ostali brzim antigenskim testovima. Kada je riječ o tzv. kućnim testovima koji se mogu kupiti u apotekama, naveo je da ne može govoriti o njihovoj pouzdanosti, ali da su u svakom slučaju korisni.

U Srbiji i dalje petocifreni brojevi zaraženih.  Registrovan je i prvi slučaj flurone, istovremeno prisustvo virusa gripa i koronavirusa kod jedne osobe. Epidemiolozi tvrde da se pik ovog talasa zaražavanja očekuje do početka februara.  Sve češće se raspravlja i o tome – Da li omikron cunami najavljuje kraj pandemije.

Hrvatska, koja posljednjih dana ima najviše novozaraženih virusom korona od početka pandemije, zasad ne namjerava da ukine kovid potvrde, a ministar zdravlja Vili Beroš kaže da će to biti moguće kada brojke zaraženih budu u znatnijem padu.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *