Pad akcija “Rio Tinto” nakon odluke Vlade Srbije /VIDEO/

Akcije kompanije “Rio Tinto” bilježe danas pad nakon što je Srbija povukla dozvole za istraživanje litijuma zbog zabrinutosti za životnu sredinu, što je ugrozilo ambiciju ove anglo-australijske rudarske kompanije da postane najveći evropski snabdijevač metala koji se koristi u električnim vozilima.

Akcije Rio Tinta su zaključene u padu od 4,1 posto, pri čemu su tokom trgovanja na australijskoj berzi tonule u nekim momentima čak za 5,1 procenat. To je najgori dnevni pad akcija ove kompanije od avgusta 2021. Referentni indeks australijske berze završio trgovački dan u minusu od 2,3 odsto, prenosi Rojters.

Podsjetimo, premijerka Srbije Ana Brnabić saopštila je sinoć da je Vlada ukinula uredbu i prostorni plan područja posebne namjene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit i navela da je odluka donijeta nakon zahtjeva različitih zelenih grupa da se obustavi projekat Jadar, vrijedan 2,4 milijarde dolara, prema kojem je bilo planirano da proizvodnja počne 2027. godine.

Brnabićeva dodaje da Rio Tinto nije pružio dovoljno informacija.

Odluka Srbije dolazi u trenutku kada se približavaju opšti izbori u aprilu i kako su se odnosi Beograda i Kanbere pogoršali nakon deportacije teniske zvijezde Novaka Đokovića iz Australije zbog pravila ulaska u zemlju u vezi sa kovidom 19.

Hiljade ljudi blokiralo je puteve prošle godine u znak protesta protiv podrške vlade projektu, zahtijevajući da “Rio Tinto” napusti zemlju. Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je odlukom o prekidanju saradnje sa “Rio Tintom” Vlada Srbije ispunila sve zahtjeve ekoloških pokreta i da svi eventualni zahtjevi koji budu stizali spadaju u domen dnevne politike i predstojećih izbora.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *