Plenković: Hrvatska poštuje Dejtonski sporazum /VIDEO/

Jedna država, dva entiteta, tri konstitutivna naroda – recept je za funkcionisanje BiH, poručio je danas iz Sarajeva predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković, koji je doputovao u službenu posjetu BiH i koji se u odvojenim susretima sastao sa predsjedavajućim Savjeta ministara i sa članovima kolegijuma Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija danas je na platou ispred zgrade institucija u Sarajevu svečano dočekao predsjednika Vlade Hrvatske Andreja Plenkovića, a nakon susreta delegacija dvije zemlje, konstatovano je da BiH i Hrvatska imaju dobre i ekonomske i političke odnose.

Hrvatska poštuje Dejtonski sporazum, dva entiteta i tri konstitutivna naroda, i na tom tragu ćemo ponoviti naš interes za ravnopravnošću Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda, istakao je predsjednik Vlade Hrvatske. Saovornici su se osvrnuli i na razgovore o Izbornom zakonu BiH.

Plenković je dodao da se, bez obzira na zaključke Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti sa BiH na Srpsku, mora vidjeti koliko je to “manevar, a koliko stvarna želja”.

Tegeltija je uputio lični poziv Vladi Hrvatske da pokuša da nađe neku drugu lokaciju umjesto Trgovske gore za izgradnju odlagališta nuklearnog otpada. Hrvatska će putem dijaloga nastojati da razjasni elemente koji brinu građane i institucije BiH, poručio je Plenković.

Plenković je istakao i da BiH i Hrvatska moraju sarađivati i u vezi sa nezakonitim migracijama. Tegeltiji je predložio da se iduće godine organizuje veliki ekonomski forum u Sarajevu. Želimo naredne godine u Hrvatskoj organizovati i sastanak Vlade Hrvatske i Savjeta ministara na kome bi stavili na sto sva otvorena pitanja i sve mogućnosti buduće saradnje”, poručio je iz Sarajeva Andrej Plenković.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *