Palmer i Ajhorst: Ova godina je prilika za napredak /VIDEO/

U Sarajevu se sastali članovi Predsjedniuštva BiH sa Angelinom Ajhhorst i Metjuom Palmerom. Prije zajedničkog sastanka međunarodni zvaničnici održali su odvojene sastanke sa sva tri člana Predsjedništva BiH pojedinačno.

Željko Komšić kaže da je Palmeru uručio papir u kojem njegov kabinet predlaže da se kako je rekao dekriminalizira izborni proces. Komšić ističe da je za njega neprihvatljivo uvođenje asimetrije kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva.

Šefik Džaferović dijeli isto mišljenje, kaže da je jako bitno da postoji sinhronizovano djelovanje na relaciji Vašingron-Brisel jer je kako kaže Bosni i Hercegovini potrebna pomoć prijatelja kako bi rješavali pitanja oko kojih postoje drugačiji stavovi.

Međunarodni zvaničnici održali su sastanak i sa članovima Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva. Poručili su da je unapređenje izbornog zakonodavstva BiH – prioritet, te da je ova godina prilika za napredak.

A u Interresornoj radnoj grupi kako se moglo čuti,  stavovi članova razjedinjeni. Izmjene izbornog zakonodavstva nisu interes pojedinaca nego interes BiH, poručuje Bariša Čolak. Alma Čolo iz SDA kaže da misli da se mora mijenjati Ustav kako bi se implementirale presude Evropskog suda za ljudska prava, ali dodaje da je malo brine što predsjednik SNSD nije za izmjene Ustava. S druge strane Sredoje Nović kaže da je apsolutno pesimističan ako Interresorna radna grupa nastavi raditi ovako. 

Ključni imperativ su fer izbori moglo se čuti danas.

Interresorna radna grupe za izmjenu Izbornog zakona BiH djeluje kao terapijska grupa za one koji ne mogu da dobiju izbore i koriste je kao polugu za politički marketing i za predizbornu kampanju svojih partija, kaže Nenad Stevandić.

Međunarodni zvaničnici i juče su razgovarali sa političkim predstavnicima u BiH. Ispred opozicije iz Republike Srpske u rezidenciji američkog ambasadora u BiH juče su bili Branislav Borenović (PDP) i Mirko Šarović (SDS), gdje su iznijeli svoja mišljenja o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *