U Rači obilježen Dan borca – 4. juli /VIDEO/

Polaganjem vijenaca i cvijeća na centralno spomen obilježje u Rači, potomci učesnika i poštovaoci tekovina Narodno-oslobodilačkog rata obilježili su 4. juli – Dan borca. Sa centralnog obilježavanja poslata je poruka da se treba pružiti otpor dominaciji čovjeka nad čovjekom, nacije nad nacijom, rase nad rasom, i da se treba boriti za osnovne i temeljne principe na kojima danas počiva i savremena Evropa.

Poštovaoci NOR-a, potomci učesnika Drugog svjetskog rata i poštovaoci tekovina NOB-a polaganjem vijenaca i cvijeća na centralno spomen obilježje u Rači obilježili su Dan borca. Oko 5000 boraca iz Semberije, Majevice i Vojvodine učestvovalo je antifašističčkoj borbi.

Bio sam oficir slavne JNA, sada sam u penziji, tako priču počinje Svetomir Lazarević. Borba naroda za slobodu od fašizma bila je slavna i to poručuje Sveto moraju znati i buduća pokolenja. Mijenjaju se sistemi i države, ali važno je kaže Lazarević da i u zlu i u dobru ostanemo i budemo ljudi.

Obilježavanje Dana borca, započelo je 3. jula kod spomenika u Međašima gdje je odata počast svima koji su svoj život dali u borbi protiv fašizma.

Naša dužnost i obaveza je da njegujemo sjećanja i da ne zaboravimo kolika je cijena Narodno-oslobodilačke borbe, rekao je gradonačelnik Bijeljine.

U spomen kosturnici koja je podignuta 1969. godine, a obnovljenja 2006. godine, sahranjeno je oko 600 boraca, dok su na spomen pločama uklesana imena više hiljada boraca Semberije, Vojvodine, Mačve, i cijele BiH koji su poginuli u borbi protiv fašizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *