Mađarska donirala vakcine BiH: “Ovo je najveća donacija” /VIDEO/

Iz Mađarske je u BiH stigla do sada najveća pojedinačna donacija vakcina. Transportni avion sa mađarskom donacijom od 200.000 vakcine protiv virusa korona Sinofarm sletio je na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto rekao da je proteklih godinu i po dana bio težak period za sve države svijeta koje su se suočile sa raznim poteškoćama, a posebno sa pandemijom virusa korona.

Do sada je u BiH, sa ovom jutrošnjom isporukom, stiglo 928.000 vakcina protiv virusa korona. To je količina koja je dovoljna da se vakcinišu prioritetne grupe građana u BiH. Sa novim isporukama vakcina koje su planirane u drugom kvartalu, BiH će biti spremna da pristupi masovnoj imunizaciji građana, rekao je Zoran  Tegeltija.

Sa dva miliona doza koje ćemo imati u drugom kvartalu to je tri miliona doza, što je otprilike dovoljno za vakcinaciju oko 50 odsto građana BiH, računajući i one koji se vakcinišu u Srbiji”, naveo je predsjedavajući Savjeta.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić se zahvalio Vladi Mađarske koja se nesebično odazvala na apel vlasti BiH i obezbijedila ovu izuzetno vrijednu donaciju.

Transportni avion koji je iz Mađarske u BiH dopremio 200.000 doza “sinofarma”, svoj put je nastavio ka Podgorici, gdje će značajan broj doza vakcina biti isporučen i za građane Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *