Ozvaničen početak treće faze jačanja sestrinstva u BiH /VIDEO/

Sestrinstvo dobija svoje zasluženo mjesto u zdravstvenim sistemima, izjavio je danas pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Milan Latinović koji je u Bijeljini učestvovao na prvom sastanku Upravnog odbora povodom početka treće faze projekta “Jačanje sestrinstva u BiH”.

Latinović je naveo da je osnovni cilj projekta da se unaprijedi zdravstveni sistem koji će efikasno brinuti o zdravlju građana u Republici Srpskoj, navodeći da medicinske sestre i tehničari rade odgovoran i težak posao, što podrazumijeva i etičnost, znanje i sposobnost.

“U zakonskoj legislativi jasno smo uokvirili sestrinsku profesiju kroz izradu podzakonskih akata i stvorili smo prostor za unapređenje sposobnosti rada medicinskih sestara”, rekao je Latinović novinarima u Bijeljini

Direktor Bolnice “Sveti vračevi” u Bijeljini Zlatko Maksimović rekao je da je jačanje sestrinstva od izuzetnog značaja za korisnike zdravstvenih usluga

“Vjerujem da ćemo zajedno učiniti više na očuvanju zdravlja naših sugrađana, te da ćemo u narednom periodu još više poboljšati zdravstvene usluge, kako u bijeljinskoj bolnici, tako i u drugim zdravstvenim ustanovama”, rekao je Maksimović.

Loran Rudan, šef zdravstvenog sektora i regionalni savjetnik za nacionalnu inkluziju pri Ambasadi Švajcarske u BiH, podsjetio je da Vlada Švajcarske već 20 godina investira u zdravstvene sisteme u BiH.

“To je zato što vjerujemo da ulaganje u pristup zdravstvenim ustanovama predstavlja jedan od ključnih elemenata društvenog razvoja. Naš cilj je da se unaprijedi kvalitet, ali i pristup zravstvenim ustanovama, posebno za ranjive, socijalno isključene i siromašne grupe stanovništva”, rekao je Rudan.

Što se tiče podrške zdravstvenom sistemu, Rudan je dodao da je jačanje sestrinstva jedan od ključnih elemenata tog sistema, jer se često medicinske sestre i tehničari posmatraju samo kao asistenti ljekara i ne prepoznaju se kao posebna profesija koja treba da bude komplementarna sa ljekarskom profesijom.

“S obzirom na to da medicinske sestre i tehničari predstavljaju više od polovine zdravstvenih radnika, neiskorištavanje njihovog potencijala, u stvari, predstavlja značajan gubitak resursa”, istakao je Rudan.

Prema njegovim riječima, za ulaganje i unapređenje medicinskih usluga izuzetno je važno da su medicinske sestre dobro edukovane i obrazovane, te da njihova profesija bude bolje priznata i prepoznata.

Rudan je naveo da je bitan dio projekta usmjeren na polivalentnu patronažu, odnosno na usluge koje medicinske sestre i tehničari pružaju tokom kućnih posjeta pacijentima koji nisu u stanju da sami dođu do zdravstvene ustanove.

Projekat je podržao razvoj sestrinstva i zdravstvene njege u zajednici u 22 doma zdravlja, dok će u novoj fazi biti obuhvaćeno 55 zdravstvenih ustanova.

Prema riječima Rudana, do sada je pristup sestrinstva u zajednici omogućen za milion stanovnika, dok je usluge sestrinstva u zajednici dobilo oko 140.000 osoba koje pripadaju ranjivim grupama stanovništva.

“Ostaje još puno toga da se uradi po pitanju reforme zdravstva u BiH, a Švajcarska će podržavati ovaj projekat i u narednom periodu. Vrijednost projekta je 11 miliona KM”, istakao je Rudan.

Marina Bera, vršilac dužnosti ministra zdravstva u FBiH, zahvalila je Vladi Švajcarske kao najvećem donatoru u sektoru zdravstva u BiH, navodeći da su prepoznali osjetljive stvari u zdravstvu.

“Razvoj sestrinstva podrazumijeva kompletnu reformu u zdravstvu s jedne strane jer su medicinske sestre i tehničari najbrojniji u zdravstvenom sistemu, a s druge strane jer su kontakti medicinskih sestara i tehničara s pacijentom od izuzetne važnosti”, rekla je Bera.

Goran Čerkez, koordinator projekta jačanja sestrinstva u BiH ispred federalnog ministarstva zdravstva, rekao je da je bijeljinska bolnica najbolji primjer unapređenja sestrinske profesije.

Prema njegovim riječima, bijeljinska bolnica je jedna od najboljih bolnica u BiH, sa dobrom organizacijom, izraženom brigom o razvoju ljudskih resusrsa kroz ulaganje u edukaciju.

Sastanak je održan u bijeljinskoj bolnici a na njemu su učestvovali predstavnici republičkog i federalnog ministarstva zdravlja, Vlade Brčko distrikta, švajcarske ambasade u BiH, Fondacije Fami i Univerzitetske bolnice u Ženevi.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *