Bukejlović: Pokušaj banalizacije zakona, cilj je unaprijediti oblast informisanja /VIDEO/

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović izjavio je da se usvajanjem izmjena i dopuna Krivičnog zakonika ne namjerava ograničiti sloboda govora i izražavanja mišljenja, već je cilj da se preventivno djeluje s obzirom na to da se pojedine neprovjerene informacije brzo šire.

“Ovaj zakon ima preventivnu svrhu i treba da preventivno djeluje. Živimo u vremenu gdje se informacije lako i brzo šire. Na taj način postoji potreba da se ova oblast reguliše na adekvatan način da bi se spriječile štetne posljedice”, naveo je Bukejlović u intervjuu Srni.

On je naveo da od odluke Narodne skupštine Republike Srpske zavisi održavanje javne rasprave o navedenim izmjenama Krivičnog zakonika kao i njenom formatu.

“Narodna skupština Republike Srpske usvaja zakone i donosi odluke o zakazivanju javne ili stručne rasprave tamo gdje postoji potreba da se konsultuju zainteresovane organizacije, struka ili ima razlog za drugi način konsultacija. Tako će biti i kada je riječ o Nacrtu izmjena i dopuna Krivičnog zakonika, kojim se uvodi novo krivično djelo protiv časti i ugleda, odnosno uvrede i klevete, naveo je Bukejlović.

On je rekao da postoji potreba novinarske zajednice da na svoj način okupi javnost.”Smatram da će biti dovoljno prostora i na javnoj raspravi da svi zainteresovani budu prisutni i iznesu svoje primjedbe i sugestije u vezi sa Nacrtom izmjena i dopuna Krivičnog zakonika”, istakao je Bukejlović.

Govoreći o kritikama pojedinih organizacija i ambasada na najavljene izmjene i dopune Krivičnog zakonika, Bukejlović ističe da je Narodna skupština zakonodavni organ u Republici Srpskoj, te da je jedino mjesto gdje se može govoriti o adekvatnom zakonskom rješenju, njegovom donošenju i proceduri usvajanja.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *