Osnovica boračkog dodatka da bude pet KM /VIDEO/

Uvođenje jedinstvenog boračkog dodatka na mjesečnom nivou za sve demobilisane borce čija bi osnovica bila pet KM, kao i povećanje osnovice za obračun ličnih, porodičnih invalidnina na 80 odsto od prosječne neto plate iz prošle godine, predstavljaju zaključke Koordinacionog odbora boračkih organizacija regije Bijeljina usvojene na današnjoj sjednici.

Sastanku u Bijeljini prisustvovali su predstavnici opštinske boračke organizacije Ugljevika, Lopara, Pelagićeva i Donjeg Žabara, te Udruženja veterana Boračke organizacije Republike Srpske Brčko distrikta, Udruženja RVI 91 Brčko distrikta i Udruženje porodica poginulih boraca Srpske Brčko distrikt.

Nakon sastanka, na kome je razmatran statusni i materijalni položaj boračkih kategorija, iznijet je niz zaključaka, među kojima je i definisanje i priznavanje posebnog, izdvojenog statusa Boračkoj organizaciji Srpske kao najvećoj oragnizaciji koja okuplja sve boračke kategorije, a koja je jedan od simbola Srpske.

Predstavnici boračkih organizacija regije Bijeljina istakli su da podržavaju rad novoizabranog rukovodstva Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/.

Oni su istakli da će tražiti od Skupštine Boračke organizacije, ako institucije vlasti ne realizuju definisane zahtjeve, da organizuje mirne proteste kao posljednju mjeru izražavanja nezadovoljstva, zbog stanja u kome se nalaze boračke kategorije.

Kao jedan od zaključaka istaknuta je potreba za pomoć zapošljavanju djece palih boraca, kao i sistemska pomoć licima koja su osuđena ili kojima se sudi zbog navodnih ratnih zločina.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Lopara Risto Radić, koji je predstavio ove zaključke, rekao je novinarima da će oni biti prezentovani na Skupštini Boračke organizacije Republike Srpske 5. jula u Bijeljini.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić naveo je da će sjednica Skupštine biti tematskog tipa koja će se baviti analizom stanja u okviru boračko-invalidske zaštite, analizom stanja i materijalnog položaja demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca.

On je rekao da će na toj skupštini insistirati da se predlože mjere za prevazilaženje ovog stanja i da se odrede precizni rokovi do kada to treba da bude urađeno.

Ostojić smatra da ima logike da današnji zaključci budu usvojeni, da bi zajedno sa institucijama sistema došli do rješenja da se ovi zahtjevi ispune i otkoče procesi.

Ostojić je naveo da će, ukoliko naiđu na zid u pregovorima sa institucijama i ako ne bude drugih rješenja, izaći na proteste.

“Protesti moraju biti jasno planirani i ne smiju da poprime političku konotaciju. Nedopustivo je da borci izlaze na proteste da bi aplaudirali političarima i da političari uopšte dođu”, naveo je Ostojić.

Ostojić je dodao da ljudi koji su stvarali Republiku Srpsku moraju da budu opšti javni interes i za vlast, opoziciju, akademsku zajednicu, te kada se razgovara o pravima ovih kategorija treba težiti postizanju konsenzusa, a ne svađama.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *