“Nedodjeljivanje BiH statusa kandidata – destimulativno” /VIDEO/

Bosna i Hercegovina neće dobiti kandidatski status na ovom Evropskom samitu, ali će joj Evropska komisija pomoći da ga dobije do kraja ove godine, rekao je austrijski kancelar Karl Nehamer nakon maratonske sjednice ovog najvišeg evropskog tijela. Protiv kandidature BiH za članstvo u Evropskoj uniji na samitu EU bile su Njemačka, Holandija i Francuska, prenose danas mediji. Bilježimo danas i brojna reagovanja.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović kaže da je nedodjeljivanje BiH statusa kandidata za EU pogrešno i destimulativno, pa i neozbiljno imajući u vidu da je status dobila Ukrajina bez ispunjavanja bilo kakvih uslova, te naglasila da takav pristup više govori o tome kakva je EU.

Lider SNSD i srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, optužio je dio evropskih lidera da BiH vide kao koloniju, a ne kao partnera i, kako kaže, zbog toga nismo ni dobili kandidatski status. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ustvrdio je kako su „kočničari iz Sarajeva” najodgovorniji što Bosna i Hercegovina nije dobila kandidatski status.

Reakcije stižu i iz Hrvatske. Zoran Milanović oštro je kritikovao lidere Hrvatske i EU zbog nedavanja statusa kandidata BiH. Evropski savjet je optužio za cinizam, te da ne žele mijenjati Izborni zakon u BiH.

Milanović je uporedio BiH s Ukrajinom i naglasio da je BiH, i prije sukoba u Ukrajini, bila Švajcarska.

Hrvatski predsjednik izjavio je i da je Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH kojeg Republika Srpska ne priznaje, u BiH ilegalno.

Kada je riječ o odluci Evropskog savjeta, stav stručne javnosti je da se još jednom pokazalo da države Balkana nisu u fokusu EU kada je u pitanju dalji proces proširenja.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *