Orban: Srbi su rješenje, a ne problem na Balkanu /VIDEO/

Predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban rekao je tokom obraćanja na Demografskom samitu u Budimpešti, pozdravljajući srpskog člana Predsjedništva BiH Željku Cvijanović, da se Balkan suočava sa brojnim izazovima i da je važna stabilnost u regionu jer, kako je naveo, Cvijanovićeva dolazi iz zemlje koja je u neposrednoj blizini Mađarske.

“Srbi ne znače problem nego rješenje za Balkan. Dugo smo živjeli zajedno i znamo sa čime se suočavaju”, naveo je Orban.

On je, govoreći o demografiji, rekao da su u Evropi napadnute osnovne porodične vrijednosti, ali da Mađarska neće odustati od zaštite porodice.

“U Evropi imamo progresivnu i liberalnu elitu. Umjesto važnih pitanja, kao što je demografska budućnost, oni se bave glupim i nevažnim pitanjima”, istakao je Orban.

On je rekao da je zabrinjavajući odnos prema porodici jer se nameću teme o važnosti individualizma.

“Cilj liberala je da se izazove strateški strah od budućnosti”, naveo je Orban.

Prema njegovim riječima, razmišljanje zapadne elite je davno viđena i strašna noćna mora, a stanje svijesti određuje budućnost.

“Organizacija ovog samita nije samo dobra stvar nego je obaveza prema budućnosti, djeci i civilizaciji. Mađarska je inkubator konzervativne politike. Nudimo efikasna rješenja i imamo mnogo projekata koje se odnose na saradnju države i crkve, uz moderno obrazovanje, ali najvažnije ostaje pitanje demografske slike”, dodao je Orban.

On je istakao da porodičnu politiku treba zasnivati na majkama, a država treba svim sredstvima braniti porodicu.

“Udvostručili smo zaradu porodica sa dvoje djece. Porodice imaju podršku pri izgradnji ili obnovi nekretnina. Majke sa četvoro i više djece ne plaćaju porez na dohodak. To ćemo smanjiti i na troje djece. Ako želiš budućnost za otadžbinu, treba da podržavaš majke”, istakao je Orban.

Majka je žena, a otac muškarac, rekao je Orban, što je uvršteno i u zakon. “Mađari su na referendumu odlučili da se odbrane od LGBT propagande”, naglasio je Orban.

On je istakao da je usporen pad nataliteta, ali da je cilj da se preokrene ta pojava.

“Prelomni trenutak za demografiju treba da bude rast nataliteta. Sada krećemo u drugu fazu. Učinili smo mnogo, ali to nije dovoljno. Podržaćemo porodicu i nastavićemo da pomažemo”, rekao je Orban.

Domaćini skupa u Budimpešti okupili su 60 šefova država i vlada, vođa crkava, medijskih ličnosti, mislilaca i lidera nevladinih organizacija sa četiri kontinenta.

Učesnicima će se u 14.00 časova obratiti srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, a između ostalog na samitu će govoriti i predsjednici skupština, ministri i drugi gosti sa četiri kontinenta.

Demografski samit u Budimpešti je najvažniji međunarodni strateški forum o demografskim pitanjima koji se održava od 2015. godine, a prije dvije godine učesnicima se obratio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je tada obavljao funkciju srpskog člana Predsjedništva BiH.

Učesnici dvodnevnog samita podijeliće svoja razmišljanja o tome kako stvoriti sigurnu i predvidljivu budućnost za porodice i buduće generacije.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *