Vučić: Razgovori u Briselu neuspješno završeni /VIDEO/

Razgovori Beograda i Prištine danas su u Briselu neuspješno završeni, jer predsjednik Vlade samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti nije prihvatio kompromisni prijedlog EU na putu ka normalizaciji odnosa, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Svako ima svoje predloge, a Srbija je na kraju prihvatila kompromisni predlog EU, dok Kurti to nije želeo pa je time sastanak okončan. Što se tiče samog toka bilo je ne mnogo prijatnih, već dosta neprijatnih stvari”, rekao je Vučić novinarima nakon završenog dijaloga, pod pokroviteljstvom EU.

Govoreći o prijedlogu EU, Vučić je rekao da je on podrazumijevao da se najprije razgovara o Zajednici srpskih opština /ZSO/, da se vidi ima li tog kredibilnog procesa ili nema.

“Ukoliko bismo ustanovili da je taj proces kredibilan i da idemo ka formiranju ZSO, paraleleno sa tim, mi bismo krenuli da radimo na onome što su naše obaveze, međutim, druga strana to nije prihvatila”, naveo je Vučić.

On je dodao da je na sastanku razgovarano i o situaciji na sjeveru Kosova i Metohije, te da je ukazao na to koliko u svakom procesu uspostavljanja racionalnih odnosa smeta svakodnevno šikaniranje i hapšenje i držanje Srba u pritvoru.

Vučić je rekao da nema ništa od toga da srpske opštine na Kosovu i Metohiji budu dio zajednice albanskih opština.

U Briselu je održan trilateralni sastanak predstavnika Beograda i Prištine sa predstavnicima EU u okviru nove runde dijaloga.

Sastanku su, osim Vučića i Kurtija, prisustvovali visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj, kao i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Prethodno su održani bilateralni sastanci Borelja i Lajčaka sa delegacijom Beograda koju je predvodio Vučić, a potom i odvojeni sastanak sa delegacijom Prištine.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *