Odluku o najnižoj plati donijeće Vlada /VIDEO/

Potpredsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske Dejan Mijić rekao je danas, nakon što socijalni partneri nisu postigli dogovor o najnižoj plati, da očekuje da će tu odluku Vlada Srpske donijeti u narednih nekoliko dana.

Mijić je poslije sjednice Ekonomsko-socijalnog savjeta pojasnio da su svi imali javno iznesene prijedloge sa obrazloženjima i da je bilo nekih razgovora i mogućih pomaka, ali su obje strane ostale pri svojim prijedlozima.

“Nakon što Vlada izanalizira naše pokazatelje koje smo iznijeli na današnjoj sjednici, donijeće i konačnu odluku”, rekao je Mijić novinarima.

On je podsjetio da je prijedlog Unije poslodavaca Srpske da najniža plata u Srpskoj iznosi 673 KM.

Predsjednik Saveza sindikata Srpske Ranka Mišić rekla je da je 800 KM najniži iznos najniže plate koji bi bio prihvatljiv za Savez sindikata, navodeći da se najniža plata u Srpskoj isplaćuje za 70.000 radnika.

“Bili smo spremni da idemo na 800 KM i da to bude neki iznos koji bi bio prvi korak da bi se bar donekle pokrili troškovi inflacije u Srpskoj. Nažalost, nismo imali podršku poslodavaca, a i predstavnici Vlade nisu imali svoj stav. Oni kažu da će to reći kasnije, odnosno da će na sjednici Vlade donijeti odluku o iznosu najniže plate”, istakla je Mišićeva.

Ona je podsjetila da je prijedlog Saveza sindikata bio da najniža plata u Srpskoj iznosi 1.000 KM i da se taj iznos postigne “korak po korak”, ali da u Uniji poslodavaca ne žele da postignu dogovor jer kažu da “imaju Indijce, Pakistance i neke druge koji će doći da rade u njihove fabrike”.

Sjednici u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banjaluci su prisustvovali vršilac dužnosti ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Siniša Karan, ministar finansija Zora Vidović, predstavnici Saveza sindikata Srpske i predstavnici Unije poslodavaca Srpske.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *