Od naredne godine proporcionalna akciza na cigarete

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH utvrdio je da će se od naredne godine na cigarete i duvan plaćati proporcionalna akciza po stopi od 42 odsto maloprodajne cijene cigareta, kao i specifična od 82,50 KM za 1.000 komada, odnosno 1,65 KM za kutiju od 20 komada.

“Ukoliko je ukupna akciza na cigarete, koja je obračunata navedenim stopama, manja od minimalne, onda se plaća minimalna akciza koja će u 2020. godini iznositi 3,04 KM po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada /u 2019. godini minimalna akciza iznosi 2,86 KM/”, saopšteno je iz UIO.

Iz ove institucije su naveli da će akciza na duvan u narednoj godini biti 121,60 KM po kilogramu /u 2019. godini iznosi 114,40 KM po kilogramu/, odnosno 80 odsto minimalne akcize na cigarete.

“Proizvođači i veliki distributeri cigareta koji se bave prometom cigareta i duvana u BiH dužni su da do 30. novembra dostave nove kalkulacije maloprodajnih cijena cigareta i duvana koje će biti na snazi od početka naredne godine. Tada ćemo znati, da li će i koliko, biti povećanja cijena cigareta i duvana u BiH u narednoj godini”, poručili su iz UIO BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *