Očekuje se da vakcinacija djece neće biti prije 2022. godine /VIDEO/

U Srpskoj  je izvršeno izvršeno  testiranje 368 laboratorijskih uzoraka, a virus korona potvrđen je kod 21 osobe. Pet  osoba je iz Banjaluke, po četiri iz Bijeljine i Zvornika.Prijavljeno je i 8 smrtnih slučajeva među kojima je i jedno lice iz Bijeljine.

U kovid bolnicama u Bijeljini tokom vikedna nije bilo većeg broja prijema pacijenata, a epidemiloška situacija na području grada se stabilizuje. Na liječenju je ukupno 50 bolesnika, od kojih je 13 na respiratoru, a 17 na kiseoničnoj terapiji. U protekla 24 časa bila su dva prijema.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da bi treća faza vakcinacije protiv virusa korona u Republici Srpskoj trebalo da počne krajem maja, kada će, između ostalih, biti vakcinisani medijski i prosvjetni radnici i policijski službenici.

“Republika Srpska raspolaže sa oko 130.000 do 150.000 vakcina, a očekuje se da će nam uskoro stići dodatnih oko 250.000 doza za veći obuhvat vakcinacije”, rekao je Zeljković.

Pripadnici /MUP/ i nadležnih inspekcija evidentirali su proteklog vikenda dva slučaja kršenja epidemioloških mjera, a u jednom slučaju je u ugostiteljskom objektu u Modriči zatečeno čak 276 lica.Drugi slučaj evidentirala je Policijska uprava Foča. U Federaciji BiH danas nikada bolja situacija od početka pandemije.

Krizni štab Ministarstva zdravstva Federacije BiH predložio je ukidanje policijskog sata u Federaciji BiH, a prijedlog je i da se dozvoli muzika uživo u ugostiteljskim objektima.

Vikend za nama pokazuje da se situacija sa koronavirusom u Srbiji smiruje. Broj novozaraženih je nekoliko dana daleko ispod hiljadu. Istovremeno, sve je više vakcinisanih, što je i dovelo do povoljnije epidemijske situacije. U Srbiji je do juče imunizovano 38,5 odsto građana, 30 odsto je primilo drugu dozu, a u Beogradu, koji je najviše odmakao u imunizaciji, više od 47 odsto je vakcinisano prvom dozom a 38 odsto drugom, izjavio je jutros Zoran Bekić, direktor Doma zdravlja Savski venac i punkta za vakcinaciju na Beogradskom sajmu.

Marija Gnjatović iz Instituta za nuklearnu fiziku izjavila je danas da se u svijetu rade ispitivanja kod djece o efikasnosti primjene različitih doza vakcine protiv korona virusa i bezbjednost primjene, navodeći da se ne očekuje da će preporuka za vakcinisanje djece biti prije 2022. godine.

Hrvatskoj još 116 oboljelih, preminulo 30 osoba. U Sloveniji se nastavlja sa ublažavanjem restriktivnih antiepidemijskih mjera, pa je od danas na univerzitetima i u srednjim školama ponovo počela redovna nastava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *