Rekordan broj učesnika ove godine

Jubilarni 20. Horski festival “Majske muzičke svečanosti” u Bijeljini održan je drugu godinu onlajn i imao je rekordan broj ansambala, solo pjevača i broja zemalja iz kojih su se učesnici prijavili, rekao je Srni portparol Festivala Stevan Čukić.

“Važno je istaći da se prijavio veliki broj novih učesnika koji se nisu takmičili ranije na našem festivalu, velikim dijelom zahvaljujući prethodnim učesnicima koji imaju samo dobre kritike, a kvalitet je bio na izuzetnom nivou”, ocijenio je on.

U ime organizatora Srpskog pjevačkog društva “Srbadija”, Čukić je pohvalio sve učesnike koji su se potrudili da i u ovim teškim vremenima održe visok kvalitet u radu.

“To je dokaz da pandemija virusa korona ne može da zaustavi kulturu i umjetnost i da horovi jedva čekaju žive nastupe pred mnogobrojnom publikom”, rekao je on.

Prvoplasirani u kategoriji mješovitih horova je Hor “Josif Marinković” iz Zrenjanina, a u kategoriji mješovitih kamernih horova i pravoslavne duhovne muzike Ansambl “Serbika” iz Sremske Mitrovice.

U kategoriji muških horova najbolji su bili Vokalna skupina Ivana Cankarja iz Ljubljane i hor iz Kijeva, dok je među ženskim horovima najbolji bio hor iz Poljske, odakle je i pobjednički hor u kategoriji dječijih horova.

U kategoriji folklora pobjednik “Majskih muzičkih svečanosti” je Etno-grupa “Kolevka” iz Stare Pazove, prvoplasirani vokalni ansambl je Oktet “Planika” iz Slovenske Bistrice, a u kategoriji pop i džez muzike, koja je nova na festivalu, najbolji je bio Vokalni kvartet “Vita Brevis” iz Zrenjanina.

Kada je riječ o solo pjevačima, prvoplasirani po kategorijama su Mia Marković iz Požarevca, Natalija Erdeljan iz Novog Sada, Milica Žižić iz Podgorice, Ljubica Mirković iz Nikšića i Nina Lazendić iz Kragujevca.

Horski festival “Majske muzičke svečanosti”, u organizaciji Srpskog pjevačkog društva “Srbadija”, okupio je 50 ansambala i 37 solo pjevača iz Ukrajine, Poljske, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Bugarske, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *