Obilne padavine izazvale probleme u zemlji i regionu /VIDEO/

U svim dijelovima Republike Srpske trenutno situacija je stabilna, a na području opština Gacko i Foča otklanjaju se posljedice obilnih padavina, rekao je Srni vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović.

Prema njegovim riječima, najave i prognostički modeli da će u toku jučerašnjeg dana najugroženiji biti Trebinje, Gascko, Nevesinje, Bileća i Čemerno, su se i ostvarili, te da se i dalje prati izvještaj Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Novitović je istakao da je stanje pod kontrolom, a da se prema prognozama, danas veće količine padavina očekuju na području Foče, a sutra je u fokusu Višegrad, Rudo i Čajniče, odnosno sliv rijeka Rzav i Lim.

Republička uprava civilne zaštite, prema planu odbrane od poplava koji je usvojila Vlada Republike Srpske, naredila je lokalnim zajednicama da pročiste rizične kanale, bujične potoke, te angažuju ljudstvo i postojeću ili dodatnu mehanizaciju iz privatnog sektora zbog najavljenih obilnih padavina, a time i rizika od poplava.

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje da se ove sedmice očekuju obilne padavine, naročito u južnim predjelima.

Zboj povećanja vodostaja i izlivanja rijeka proglašena je vanredna situacija u Prijepolju i Sjenici. Izlila se rijeka Grabovica koja je poplavila oko 40 objekata u naselju Bukreš i šest objekata u centru grada kao i podrum jedne osnovne škole. Raste i vodostaj Ibra.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *