Projekat ruralnog razvoja Semberije završen ekspresno /VIDEO/

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević rekao je da je projekat ruralnog razvoja Semberije, vrijedan tri miliona KM, koji realizuje bijeljinski Agrarni fond, uz podršku Vlade Republike Srpske i Kompenzacionog fonda, završen ekspresno, i to za manje od pet mjeseci, te da urađeno sve što je bilo obećano.

Đurđević je na konferenciji za novinare rekao da je zajedno sa direktorom Agrarnog fonda Zlatanom Lazarevićem održavao sastanke sa svim savjetima i predsjednicima mjesnih zajednica, te da nijedan metar puta nije urađen i nijedna sijalica nije postavljena mimo utvrđenih prioriteta.

On je naveo da je projekat urađen i da to pokazuje da su neosnovane bile neke negativne priče koje su se odmah javile – da se sve to radi zbog izbora i slično.

“Sve ono što je obećano je i urađeno. Mislim da je to posebna stvar koja možda nije viđena ranije na ovim prostorima”, naglasio je Đurđević.

On je istakao da su djelovanjem većine u Skupštini grada, koja je formirana od početka ovog mandata, podsticaji u poljoprivrednoj proizvodnji sa nekih 1,1 milion KM na kraju prošle godine bili 2,7 miliona KM.

“Semberija je poljoprivedni kraj, i mi ćemo uvijek biti tu za naše poljoprivrednike. U narednom periodu planiramo značajna izdvajanja za ove podsticaje”, rekao je Đurđević i najavio da će u narednim danima održati konferenciju na kojoj će grafički prikazati šta je sve Skupština grada uradila u posljednje dvije godine.

Direktor Agrarnog fonda Bijeljina Zlatan Lazarević rekao je da je ovaj fond u proteklih godinu dana bio veoma aktivan i da je imao podršku Skupštine grada.

“U julu prošle godine smo podnijeli zahtjev Kompenzacionom fondu Republike Srpske s obzirom da su prethodne dvije godine bile u znaku virusa korona i da su sredstva iz Gradskog budžeta usmjeravana u Dom zdravlja, Bolnicu i Banju Dvorovi, a ruralni razvoj Semberije bio je malo zaustavljen”, rekao je Lazarević.

On je istakao da je Kompenzacioni fond sa tri miliona KM pozitivno odgovorio početkom avgusta, te je nakon toga raspisan tender od 2.700.000 KM za izgraDnju infrastrukture i 300.000 KM za rasvjetu.

Lazarević je naglasio da je u Semberiji, nakon potpisivanja ugovora sa izvođačima i urađenih 58 mini-tendera, izgrađeno 58 puteva.

“Sa radovima se počelo 30. septembra, a nastavilo u oktobru poslije izbora. Na području 42 mjesne zajdnice asfaltirano je 58 makadamskih puteva, ukupne dužine 18 kilometara, a ukupne površine 60.000 metara kvadratnih”, rekao je Lazarević.

On je naveo da je na području 27 mjesnih zajednica urađeno 407 novih sijaličnih mjesta sa LED lampama, a postavljeno je i 200 novih stubova.

Kada je riječ o podsticajima, Lazarević je naveo da je Agrarni fond “oborio dva rekorda”, od kojih je jedan izdvajanje 2.700.000 KM za podsticanje poljoprivredne proizvodnje.

On je istakao da je grant za pšenicu bio najveći, s obzirom da su podsticaji sa tri feninga povećani na pet feninga po kilogramu pšenice, te da je za 1.110 ratara izdvojeno 1,015 miliona KM, što je isplaćeno u ponedjeljak, 16. januara.

Lazarević je naglasio o da je kao podrška u stočarstvu za 700 uzgajivača isplaćeno 750.000 KM, a za 190 pčelara oko 27.000 KM.

On je najavio da će i u narednom periodu Agrarni fond ići sa povećanjem sredstava za podršku poljoprivrednoj prizvodnji, jer izdvajanje može da ide do šest odsto budžeta grada.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *